Luchtfoto van de Rastatt Tunnel, foto: Benedikt Spether

‘Dijksma moet oplossing zoeken voor versperring Rastatt’

Foto: Benedikt Spether

Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu dient samen met het Duitse ministerie van Verkeer en Infrastructuur voor een oplossing te zorgen voor de stremming van het spoorgoederenvervoer in het Duitse Rastatt. Ze moet Nederlandse verladers precies op de hoogte houden van de tijdstabel en de stappen die gemaakt worden om de versperring te verhelpen. Dat blijkt uit Kamervragen die aan de bewindsvrouw zijn gesteld door VVD-Kamerlid Jan Middendorp.

Alternatieve routes via Frankrijk zouden maar beperkt beschikbaar zijn, onder meer vanwege een tekort aan Franse machinisten. De VVD wil dat Dijksma op Europees niveau contact opneemt om dit op te lossen. De partij wil verder dat de staatssecretaris duidelijkheid verschaft over de afhandeling van de schade aan spoorgoederenvervoerders.

De Duitse spoorbeheerder DB Netz maakte vorige week bekend een alternatieve omleidingsroute beschikbaar te stellen voor het spoorgoederenvervoer dat is gedupeerd als gevolg van de spoorverzakkingen bij Rastatt. Daardoor zijn er 44 treinpaden per dag beschikbaar voor het goederenvervoer in Duitsland, maar dit is onvoldoende om alle treinen te laten rijden.

Stremming

De Nederlandse spoorvervoerders en Havenbedrijf Rotterdam eisen een snelle oplossing voor de stremming op de belangrijkste Europese spoorcorridor. Volgens brancheorganisatie RailGood kost dit spoorvervoerders dagelijks rond de tien miljoen euro. De blokkade kan nog tot 7 oktober duren, maar dit is volgens de partijen onacceptabel.

Op 12 augustus kwamen tijdens werkzaamheden water en zand in de nieuwe Rastatt-tunnel. Als gevolg daarvan verzakte de bodem en zijn de rails boven de tunnel verbogen. Het traject tussen Karlsruhe en Basel maakt onderdeel uit van de belangrijke noord-zuid corridor die de havens van Rotterdam, Hamburg en Antwerpen verbindt met Zwitserland en Italië.

Lees hier de Kamervragen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.