Gemengde goederentrein station Tilburg

Consultatie over vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu bereidt het ‘Routeringsbesluit vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor’ voor. Het ministerie wil vervoerders daarmee dwingen om het vervoer van gevaarlijke stoffen zo veel mogelijk via de Betuweroute af te wikkelen. Voorafgaand aan het besluit is er een internetconsultatie die tot en met 14 september loopt.

De consultatie gebeurt om vervoerders, verladers, decentrale overheden, omwonenden en andere belangstellenden de gelegenheid te bieden een reactie te geven op de inhoud, gevolgen en proportionaliteit van het routeringsbesluit.

Risicoplafonds

In de afgelopen jaren zijn op een aantal spoorlijnen de geldende risicoplafonds voor het vervoer van gevaarlijke stoffen overschreden. De spoorsector werkt aan een vrijwillig maatregelenpakket tegen deze overschrijdingen. Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu bereidt als stok achter de deur het routeringsbesluit voor. Het doel daarvan is waar mogelijk het vervoer van gevaarlijke stoffen te verschuiven naar de Betuweroute, om op die manier de overschrijdingen van de risicoplafonds aan te pakken.

Bestaande wet- en regelgeving maakt het niet mogelijk om spoorlijnen aan te wijzen die verplicht gevolgd moeten worden. Wel kan voor bepaalde baanvakken een vervoerverbod op bepaalde gevaarlijke stoffen worden ingesteld. In dit routeringsbesluit wordt het vervoer van brandbare gassen en zeer giftige vloeistoffen (stofcategorieën A en D4) over de baanvakken Amersfoort-Apeldoorn en Eindhoven-Venlo verboden. Door het verbod is de Betuweroute met grensovergang Zevenaar het meest logische alternatief.

Gevaarlijke stoffen

Spoorgoederenvervoerders die over het Nederlandse spoorwegnet mogen rijden worden direct door het besluit geraakt. Bedrijven die gevaarlijke stoffen over het spoor laten vervoeren worden indirect geraakt. Voor het bedrijfsleven gaan de vervoerskosten mogelijk omhoog als via andere routes moet worden gereden.

Lees hier meer over de internetconsultatie.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.