Europees Parlement, Straatsburg

Europees Parlement keurt Technical Pillar Vierde Spoorpakket goed

Het Europees Parlement heeft donderdag de ‘Technical Pillar’ van het Vierde Spoorpakket goedgekeurd. Dit onderdeel van de Europese spoorwet is ontwikkeld om de technische obstakels weg te nemen die verschillende nationale standaarden en procedures met zich meebrengen.

De European Railway Agency (ERA) gaat een centrale rol spelen in dit proces en wordt krijgt meer bevoegdheden waardoor de organisatie verantwoordelijk wordt voor de toelating van spoorwegmaterieel en het afgeven van veiligheidscertificaten. ERA gaat ervoor zorgen dat deze procedures sneller gaan en makkelijker worden voor spoorwegondernemingen en treinfabrikanten.

Toelating rollend materieel

Procedurele kosten voor de toelating van een locomotief kunnen tot tien procent van de kosten bedragen. Daarnaast duurt de autorisatie van rollend materieel onder de huidige wetgeving soms wel twee jaar. Met het eenvoudiger maken en versnellen van deze procedures, zal de concurrentiepositie van de Europese spoorsector verbeteren en komt er een wetgevend kader voor de Single European Railway Area (SERA). Die moet ervoor zorgen dat klanten kwaliteitsproducten krijgen tegen concurrerende prijzen.

Een ander onderdeel van de Technical Pillar is de komst van de one stop shop. Dit is één loket dat de veiligheidscertificaten en de toegang tot het spoor regelt. Spoorvervoerders kunnen straks bij dit loket een internationale reis plannen, waarvoor nu nog bij alle nationale infrastructuurbeheerders afzonderlijk moet worden aangeklopt. De ERA zal daarnaast toezien op de verdere harmonisatie van technische standaarden, bijvoorbeeld bij de implementatie van het Europese treinbeïnvloedingssysteem ERTMS.

Lees ook:

Nederland voor Europees Hof vanwege uitblijven spoorwetgeving

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.