Bedrijfsspooraansluiting, bron: Dura Vermeer

Strukton Rail neemt NS Spooraansluitingen over

Strukton Rail neemt NS Spooraansluitingen over van NS. Strukton Rail en de spoorvervoerder tekenden daarvoor woensdag het overnamecontract. NS Spooraansluitingen gaat verder onder Strukton Rail Short Line. Het bedrijf beheert en onderhoudt ruim 130 kilometer spoor en 391 wissels bij ongeveer 100 bedrijven in Nederland.

Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu meldde eerder al aan de Tweede Kamer dat de bedrijfsspooraansluitingen mogelijk in handen zouden komen van een marktpartij. Eerder werd er nog voor gepleit om de aansluitingen bij ProRail onder te brengen.

De NS stoot de aansluitingen tussen de bedrijfssporen en het openbare spoorwegnet af omdat deze niet meer tot de core business behoren van de NS. De aankoop van de spooraansluitingen past volgens Strukton in de strategie van het bedrijf om het spoorvervoer aantrekkelijker te maken.

Spoorvervoer

Strukton Rail Short Line gaat op korte termijn in gesprek met de bedrijven in Nederland die een bedrijfsspoor hebben of belang hebben bij een bedrijfsspoor. Samen met deze bedrijven wordt een beheer- en onderhoudsconcept geformuleerd. Volgens Strukton zal dit tegen een marktconforme prijs zijn.

“Om het geloof in de rol die het spoor kan en gaat spelen in de infrastructuur niet alleen kracht bij te zetten maar ook daadwerkelijk te gaan vervullen, zetten wij deze volgende stap. De stap die leidt tot volwaardig beheerder en eigenaar”, aldus Jacob Zeeman, directeur Strukton Rail Nederland.

Strukton Rail

Strukton Rail is verantwoordelijk voor het onderhoud van meer dan 2.700 kilometer spoor in Nederland en ruim 2.400 kilometer spoor in Zweden. Naast Nederland en Zweden heeft Strukton Rail vestigingen in Denemarken, België, Italië en Frankrijk.

Begin dit jaar opende Strukton Rail een vestiging in Australië, waar veel interesse is voor de kennis van Strukton Rail op het gebied van operationeel assetmanagement. Daarnaast voert Strukton Rail activiteiten uit in India, Maleisië, Saoedi-Arabië, Algerije, Zuid-Afrika, Suriname en Brazilië. Strukton Rail telt ongeveer 6.700 medewerkers en heeft een omzet van 1,8 miljard euro.

Foto: Dura Vermeer

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.