Werkzaamheden, spoor, SABIC, chemiebedrijf, Geleen

Spooraansluitingen chemieconcern SABIC in vijf dagen vernieuwd

In een buitendienststelling van vijf dagen zijn bij chemieconcern SABIC in Geleen 1100 meter spoor, een Engels wissel, spoorballast en drie overwegen vernieuwd. Ook zijn de speciale lierinstallaties voor het rangeren van wagons gerenoveerd. Deze werkzaamheden, die onder grote tijdsdruk stonden, werden afgelopen najaar door Royal HaskoningDHV uitgevoerd. Royal HaskoningDHV beheert de spooraansluitingen op het Chemelot-terrein in Geleen. De opdracht voor de spoorvernieuwing heeft een waarde van 1,2 miljoen euro.

Royal HaskoningDHV was in het project verantwoordelijk voor zowel de voorbereiding als de uitvoering. Het ging om een EPC-contract, waarbij de uitvoerende partij verantwoordelijk is voor het ontwerp, de aanbesteding en de bouw.

Risicobeheersing

Projectmanager Paul Peeters van Royal HaskoningDHV: “Vanuit onze expertise en die van onze onderaannemer Strukton Rail hebben we een project-risicolijst opgesteld die we uitvoerig met SABIC besproken hebben. We hoopten daarmee zo goed mogelijk vooraf alle risico’s die zich zouden kunnen voordoen in beeld te krijgen. Maar ook om goede afspraken te maken over wie welke risico’s het beste kan beheersen. We wisten wat we aan elkaar hadden en voor de onvoorziene gebeurtenissen die optraden hadden we de beheersmaatregelen klaar staan.”

Het werken aan het spoor bij een chemische fabriek, een omgeving met veel leidingwerk en gevaarlijke stoffen, vroeg van de 250 medewerkers die bij de renovatie betrokken waren om een nauwgezette oplettendheid. Voor 184 medewerkers was het de eerste keer om in zo’n omgeving te werken. Speciaal voor hen stelde SABIC een op maat gemaakte veiligheidsinstructie op.

Spooraansluiting

Medio 2015 gaat Royal HaskoningDHV een nieuwe opdracht SABIC uitvoeren. Daarbij gaat het onder meer om het vervangen van de elektronica en de wisselstellers. Op dit moment worden de technische specificaties voor de opdracht opgesteld.

Royal HaskoningDHV beheert 60 kilometer spoor en 120 wissels, waaronder de fabrieksaansluitingen op het Chemelot-terrein. Royal HaskoningDHV  is daarmee één van de grootste spoorbeheerders van goederenspoorlijnen Nederland.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Spooraansluitingen chemieconcern SABIC in vijf dagen vernieuwd | SpoorPro.nl
Werkzaamheden, spoor, SABIC, chemiebedrijf, Geleen

Spooraansluitingen chemieconcern SABIC in vijf dagen vernieuwd

In een buitendienststelling van vijf dagen zijn bij chemieconcern SABIC in Geleen 1100 meter spoor, een Engels wissel, spoorballast en drie overwegen vernieuwd. Ook zijn de speciale lierinstallaties voor het rangeren van wagons gerenoveerd. Deze werkzaamheden, die onder grote tijdsdruk stonden, werden afgelopen najaar door Royal HaskoningDHV uitgevoerd. Royal HaskoningDHV beheert de spooraansluitingen op het Chemelot-terrein in Geleen. De opdracht voor de spoorvernieuwing heeft een waarde van 1,2 miljoen euro.

Royal HaskoningDHV was in het project verantwoordelijk voor zowel de voorbereiding als de uitvoering. Het ging om een EPC-contract, waarbij de uitvoerende partij verantwoordelijk is voor het ontwerp, de aanbesteding en de bouw.

Risicobeheersing

Projectmanager Paul Peeters van Royal HaskoningDHV: “Vanuit onze expertise en die van onze onderaannemer Strukton Rail hebben we een project-risicolijst opgesteld die we uitvoerig met SABIC besproken hebben. We hoopten daarmee zo goed mogelijk vooraf alle risico’s die zich zouden kunnen voordoen in beeld te krijgen. Maar ook om goede afspraken te maken over wie welke risico’s het beste kan beheersen. We wisten wat we aan elkaar hadden en voor de onvoorziene gebeurtenissen die optraden hadden we de beheersmaatregelen klaar staan.”

Het werken aan het spoor bij een chemische fabriek, een omgeving met veel leidingwerk en gevaarlijke stoffen, vroeg van de 250 medewerkers die bij de renovatie betrokken waren om een nauwgezette oplettendheid. Voor 184 medewerkers was het de eerste keer om in zo’n omgeving te werken. Speciaal voor hen stelde SABIC een op maat gemaakte veiligheidsinstructie op.

Spooraansluiting

Medio 2015 gaat Royal HaskoningDHV een nieuwe opdracht SABIC uitvoeren. Daarbij gaat het onder meer om het vervangen van de elektronica en de wisselstellers. Op dit moment worden de technische specificaties voor de opdracht opgesteld.

Royal HaskoningDHV beheert 60 kilometer spoor en 120 wissels, waaronder de fabrieksaansluitingen op het Chemelot-terrein. Royal HaskoningDHV  is daarmee één van de grootste spoorbeheerders van goederenspoorlijnen Nederland.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.