Betuweroute

Keyrail: goederenvervoer over Betuwelijn toegenomen in 2011

In 2011 hebben dertig procent meer goederentreinen over de Betuweroute gereden dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de jaarcijfers van exploitant Keyrail.

Het aantal goederentreinen over het zogenaamde A15-tracé van de Betuweroute, die loopt van de Rotterdamse haven tot aan de Duitse grens bij Zevenaar, kwam uit op 23.000. In 2010 lag dat aantal op 17.500. De punctualiteit van deze treinen op de grensovergangen van de route was in 2011 gemiddeld 89,8 procent.

Keyrail schrijft de groei mede toe aan nieuwe vervoerders die voor het transport van onder andere afval, bulk en biodiesel van de spoorlijn gebruik zijn gaan maken. De exploitatie van de goederenspoorlijn levert overigens nog altijd geen winst op.

Record

In het tweede kwartaal van 2011 reden 6300 treinen over de goederenspoorlijn, een record sinds opening van de lijn in 2007. In de kwartalen daarna nam het aantal treinen als gevolg van de economische crisis af naar 5300 in het derde kwartaal en 5850 in het vierde kwartaal.

Overgangsjaar

Keyrail ziet 2012 als een overgangsjaar, onder meer vanwege de opening van de Maasvlakte 2 in 2013. De exploitant verwacht dat de huidige economische omstandigheden in 2012 nog merkbaar zal zijn.

Om daar op te anticiperen probeert Keyrail de komende tijd onder andere nieuwe markten aan te boren en meer uit bestaande markten te halen. Keyrail heeft samen met de havenbedrijven van Rotterdam en Amsterdam een ‘aanvalsplan’ opgezet dat hierin moet voorzien.

Staatsonderneming ProRail is voor vijftig procent aandeelhouder van Keyrail.

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.