station Goes

‘Extra treinen naar Zeeland moeten ook na 2030 gegarandeerd zijn’

Station Goes, gelegen aan de spoorlijn Roosendaal-Vlissingen, de zogeheten Zeeuwse Lijn. Jeroen Baldwin / SpoorPro

De extra treinverbindingen naar Zeeland, die beloofd zijn in het compensatiepakket voor de marinierskazerne Vlissingen, moeten conform afspraak gegarandeerd worden wat ChristenUnie Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf betreft. Dat is nu niet het geval. Als er na 2030 geen subsidie komt van de Rijksoverheid, zullen de extra treinen weer verdwijnen. Onverteerbaar, vindt Van der Graaf. “Het Rijk moet haar beloften nakomen. Ook na 2030 moeten de treinen blijven rijden, en dat moet gegarandeerd worden in de nieuwe concessie.”

“Vanaf 1 januari 2025 krijgt de NS een nieuwe hoofdrailnetconcessie, waarin is vastgelegd waar en wanneer de treinen rijden”, stelt de CU in een persbericht. Deze concessie is evenwel nog niet getekend. “Voor Zeeland is de oude dienstregeling vastgelegd, zonder de eisen dat er één keer per uur een intercity naar Amsterdam rijdt en twee keer per uur een sprinter naar Roosendaal. Ook is onduidelijk of de aansluiting op de hogesnelheidslijn naar Antwerpen en Brussel per 2025 is gerealiseerd”, schrijft de CU.

En dat vindt Stieneke van der Graaf een kwalijke zaak: “In het rapport ‘Elke regio telt’ hebben we gezien dat er veel te weinig aandacht is voor de bereikbaarheid van regio’s als Zeeland. Dat blijkt nu opnieuw. Het Rijk moet boter bij de vis leveren en de gemaakte afspraken moeten vastgelegd worden in de hoofdrailnetconcessie. Anders kan Zeeland er niet vanuit gaan dat de treinen ook nog na 2030 rijden. De toegezegde subsidie moet ook na 2030 gegarandeerd worden door het Rijk. Ik heb Kamervragen gesteld om de regering aan deze afspraken te houden.”

Van der Graaf heeft meer vragen over de bereikbaarheid van Zeeland. “De onbetrouwbare aansluitingen in Roosendaal vanuit Zeeland richting Breda en vice versa is al jaren een doorn in het oog van veel Zeeuwen. Mogelijk biedt een derde perron in Roosendaal daar soelaas. En de verbinding naar Dordrecht en verder voor de tweede sprinter moet ook snel gerealiseerd worden. Het toegezegde onderzoek daarnaar biedt hopelijk perspectief.”

Compensatiepakket ter waarde van 650 miljoen

De afspraken waar Van der Graaf aan refereert – het compensatiepakket voor de marinierskazerne Vlissingen hebben te maken met het besluit dat genomen werd in 2012 om de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen te verhuizen. De mariniers zelf zagen dit niet zitten en daardoor ontstond er een leegloop, tot afgrijzen van het ministerie van Defensie.

In 2020 besloot het kabinet het besluit terug te draaien en de mariniers te verhuizen naar Gelderland. Daar waren op hun beurt de Zeeuwen weer niet blij mee en om de provincie tegemoet te komen werd er een compensatiepakket ter waarde van 650 miljoen euro samengesteld. Het pakket moet op de lange termijn goed zijn voor meer dan duizend banen. Zo krijgt Zeeland een grootschalig justitieel complex met een extra beveiligde zittingslocatie voor de rechtbank, een strategisch kenniscentrum tegen ondermijnende criminaliteit, alsook een beveiligde werk- en overnachtingslocatie én een extra beveiligde inrichting voor zware criminelen.

Verder wordt er in Vlissingen een Delta Kenniscentrum ontwikkeld dat zich richt op ‘de unieke Zeeuwse combinatie van voedsel, water en energie’. Zeeland krijgt een eigen huisartsenopleiding en een regionaal gezondsheidscentrum, ook in Vlissingen. Om Zeeland – zeker gezien al deze ontwikkelingen – beter bereikbaar te maken wordt volgens het pakket de treinverbinding vanuit Zeeland naar de Randstad, Brabant en Vlaanderen sneller en completer gemaakt.

Lees ook:

Zeeland wil snellere treinverbinding naar de Randstad, Brabant en Vlaanderen

Auteur: Jeroen Baldwin

Jeroen Baldwin is verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

3 reacties op “‘Extra treinen naar Zeeland moeten ook na 2030 gegarandeerd zijn’”

Pat Rick|17.11.23|09:39

Zie advies: Elke regio telt (https://www.rli.nl/publicaties/2023/advies/elke-regio-telt?adview=samenvatting). Het helpt een regio als Zeeland beter wordt verbonden en het versterkt ook zowel die regio zelf en de Randstad. Hoger opgeleiden hoeven minder snel te verhuizen naar die drukke Randstad. De Fransen hebben dat begrepen en forensen nemen nu de TGV vanuit een grotere ring rond Parijs. Oude rekenmethoden zoals de NMCA moeten worden vervangen om dit soort voordelen naar voren te brengen.

Derk Van Dorth|19.11.23|17:45

Dit toont ook aan hoe belangrijk is ook OV te betrekken bij onze keus a.s. woensdag. ChristenUnie komt op voor zowel OV als de regio’s. Stieneke staat zelf nr. 9 op lijst 9.

Marc Busio|22.11.23|11:16

De afgelopen maanden ging er geen week voorbij zonder dat er niet iets loos was op het traject Roosendaal-Vlissingen, waardoor er urenlang geen treinverkeer was of er minder intercitytreinen reden. Ik denk dat de reizigers er meer aan zouden hebben als de betrouwbaarheid van deze verbinding hoger was dan dat er extra treinen rijden.

Reageer ook

U bent ingelogd als ""

Indien dit onjuist is, kunt u uitloggen.

Nog maximaal tekens

‘Extra treinen naar Zeeland moeten ook na 2030 gegarandeerd zijn’ | SpoorPro.nl
station Goes

‘Extra treinen naar Zeeland moeten ook na 2030 gegarandeerd zijn’

Station Goes, gelegen aan de spoorlijn Roosendaal-Vlissingen krijgt minder treinen te verwerken door verzakkingen van het spoor tussen Roosendaal en Goes. Jeroen Baldwin / SpoorPro

De extra treinverbindingen naar Zeeland, die beloofd zijn in het compensatiepakket voor de marinierskazerne Vlissingen, moeten conform afspraak gegarandeerd worden wat ChristenUnie Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf betreft. Dat is nu niet het geval. Als er na 2030 geen subsidie komt van de Rijksoverheid, zullen de extra treinen weer verdwijnen. Onverteerbaar, vindt Van der Graaf. “Het Rijk moet haar beloften nakomen. Ook na 2030 moeten de treinen blijven rijden, en dat moet gegarandeerd worden in de nieuwe concessie.”

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. Ook krijgt u €100 korting op het SpoorPro Seminar ‘Elektrisch werken aan het spoor’.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Jeroen Baldwin

Jeroen Baldwin is verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

3 reacties op “‘Extra treinen naar Zeeland moeten ook na 2030 gegarandeerd zijn’”

Pat Rick|17.11.23|09:39

Zie advies: Elke regio telt (https://www.rli.nl/publicaties/2023/advies/elke-regio-telt?adview=samenvatting). Het helpt een regio als Zeeland beter wordt verbonden en het versterkt ook zowel die regio zelf en de Randstad. Hoger opgeleiden hoeven minder snel te verhuizen naar die drukke Randstad. De Fransen hebben dat begrepen en forensen nemen nu de TGV vanuit een grotere ring rond Parijs. Oude rekenmethoden zoals de NMCA moeten worden vervangen om dit soort voordelen naar voren te brengen.

Derk Van Dorth|19.11.23|17:45

Dit toont ook aan hoe belangrijk is ook OV te betrekken bij onze keus a.s. woensdag. ChristenUnie komt op voor zowel OV als de regio’s. Stieneke staat zelf nr. 9 op lijst 9.

Marc Busio|22.11.23|11:16

De afgelopen maanden ging er geen week voorbij zonder dat er niet iets loos was op het traject Roosendaal-Vlissingen, waardoor er urenlang geen treinverkeer was of er minder intercitytreinen reden. Ik denk dat de reizigers er meer aan zouden hebben als de betrouwbaarheid van deze verbinding hoger was dan dat er extra treinen rijden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.