Een reiziger met een mondkapje in een NS-trein, foto: ANP

Kabinet wil laatste coronaregels afschaffen, mogelijk geen mondkapjes meer in het OV

Foto: ANP, voor éénmalig gebruik

Geen mondkapjes meer in het openbaar vervoer; het is een van de maatregelen tegen het coronavirus die het kabinet wil afschaffen. Het besluit is nog niet zeker, omdat het OMT hier nog een advies over moet geven. Dinsdag neemt het kabinet een definitief besluit. In het vliegtuig moet het mondkapje nog wel op, omdat het hier om een Europese regel gaat.

Ook andere maatregelen worden naar verwachting afgeschaft, zoals het testen voor toegang bij grote evenementen. Het advies om deels thuis te werken, zou dinsdag al komen te vervallen. De basisregels, zoals handen wassen, een zelftest doen en thuis blijven bij klachten, blijven nog wel van kracht.

De afgelopen tijd zijn veruit de meeste coronamaatregelen losgelaten. Horecagelegenheden en sportscholen zijn weer open, ook mogen mensen meer bezoek thuis ontvangen. Maar in het OV bleef de mondkapjesplicht gehandhaafd, tot groot ongenoegen van OV-bedrijven. De bedrijven waren het er niet mee eens dat in trein, bus, tram en metro het mondkapje voorlopig verplicht blijft.

“We zijn verbaasd dat het mondkapje als enige in het OV blijft. Als we die nu niet schrappen, wanneer dan wel? We kunnen dit onze reiziger niet uitleggen”, zei topvrouw Marjan Rintel van NS. Volgens branchevereniging OV-NL zou er een enorme druk komen te liggen op de handhaving van de mondkapjesplicht in het OV.

Stijging aantal positieve tests

Het aantal positieve tests blijft intussen stijgen. Het RIVM registreerde donderdag bijna 75.000 positieve tests. Dit is een toename van 300 ten opzichte van woensdag. Het aantal ziekenhuisopnamen is van woensdag op donderdag licht gestegen. Op de intensive care was er juist een afname te zien van het aantal patiënten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Hendriëlle de Groot

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.