Een omgebouwde WINK-trein van Arriva

Provincie Groningen onderzoekt boete Arriva na uitval 4.000 treinen

Foto: Marieke van Gompel2021, ProMedia

In de provincie Groningen vallen door het dringende personeelstekort veel meer treinritten uit dan vorig jaar. Dit jaar werden al 4.000 treinritten geschrapt. De provincie vindt de uitval “verwijtbaar” en onderzoekt of Arriva hiervoor financieel gestraft kan worden.

In heel 2021 voerde Arriva 115.475 ritten uit in Groningen. In de provincie werden toen 1.855 ritten geschrapt, en bij 135 uitgevallen ritten kwam dat “door personele oorzaak”. Meestal is dat ziekteverzuim, stelt de provincie.

In de eerste zes maanden van dit jaar reed Arriva 61.025 keer. Vanwege personeelstekort heeft Arriva de dienstregeling beperkt, en daardoor gingen 3982 ritten niet door. Op andere momenten vielen nog eens 469 ritten uit “door personele oorzaak”. Dat betekent dat in totaal 4.451 treinritten zijn vervallen door personeelsproblemen. Dit jaar vervielen maar liefst 7,3 procent van de treinritten. Ter vergelijking, vorig jaar was dit 1,6 procent.

De provincie Groningen vindt dat Arriva “niet de dienstregeling biedt die is afgesproken”. Volgens Arriva komt dat door het coronavirus, meldt de provincie. Die zegt dat de problemen “verwijtbaar” zijn.

Arriva exploiteert de regionale lijnen in Groningen. Het gaat om de verbindingen Groningen-Delfzijl, Groningen-Veendam, Groningen-Roodeschool en Groningen-Leer. Daarnaast rijden treinen van Arriva tussen Groningen en Leeuwarden, en van die ritten telt 40 procent mee in Groningen.

Rituitval Limburg

Eind augustus dreigde de provincie Limburg met maatregelen tegen Arriva. Het bedrijf voert ook daar de regionale treinritten uit, en ook daar zijn veel treinen uitgevallen. Arriva levert niet wat is afgesproken, zegt Limburg, en daarom kijkt de provincie of het bedrijf dat in de portemonnee kan voelen. Arriva krijgt geen geld voor de uitgevallen ritten en ontvangt misschien een boete voor “rituitval boven de afgesproken norm”. Ook in Limburg komen de personeelsproblemen volgens Arriva door het coronavirus.

Dit artikel is afkomstig van OVPro.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.