NS-personeel gaat staken ondanks mogelijke rechtszaak werkgever

Werknemers van NS leggen binnenkort massaal het werk neer nu er definitief geen cao-akkoord is bereikt met de vakbonden, meldt FNV. NS dreigde eerder vandaag naar de rechter te stappen mochten de vakbonden gaan staken omdat dit “zeer schadelijke gevolgen” heeft, onder meer voor reizigers die sterk afhankelijk zijn van vervoer per spoor.

Het gaat onder meer om estafettestakingen in bepaalde regio’s tot het landelijk platleggen van het spoor. FNV meldt dat de voorbereidingen op stakingen ondanks het dreigement van NS om naar de rechter te stappen door gaan. “De NS komt niet tegemoet aan onze eisen, dus de acties zijn rechtmatig”, zegt een FNV-woordvoerder tegenover NU.nl.

Rechtzaak

Vrijdag liep het ultimatum dat de bonden stelden af, maar de NS zegt niet in te kunnen gaan op de eisen. In een reactie op het ultimatum geeft NS aan juist het gesprek te willen voeren. “We zien op dit moment nog voldoende aanknopingspunten om het cao-overleg voort te zetten en op verschillende onderdelen verbeterde en gewijzigde afspraken te maken.”

De vakbonden onderhandelen al enige tijd met de NS over een nieuwe cao. Maar de partijen zijn na vijf onderhandelingsrondes nog niet nader tot elkaar gekomen. Vorige week kwamen de bonden daarom met een ultimatum, waarin ze het bedrijf een week de tijd gaven om akkoord te gaan met hun cao-eisen. “Anders volgen er op korte termijn acties en stakingen”, liet FNV-bestuurder Henri Janssen toen weten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.