Tram, HTM, Den Haag

HTM-personeel gaat staken, laat trams en bussen in de remise staan

HTM legt op donderdag 2 juni het volledige Haagse vervoersnetwerk plat. Trams en bussen zullen om die reden een dag lang niet beschikbaar zijn. Medewerkers van het vervoersbedrijf leggen het werk neer omdat ze een beter cao-bod willen.

Vakbonden waaronder FNV en CNV hadden eigenlijk al eerder willen staken, maar hebben er voor gekozen om pas op 2 juni het werk neer te leggen, vanwege scholieren die voor hun eindexamens met het openbaar vervoer moeten reizen.

Minimaal 5 procent loonsverhoging

De inzet van de staking is koopkrachtbehoud en een loonsverhoging van minimaal 5 procent. Woensdagmiddag kondigde HTM aan dat ze de lonen dit jaqr met 3,1 procent zullen verhogen, maar de actievoerders en de vakbonden vinden dat percentage te mager en niet stroken met de hoogoplopende inflatie.

Onaangename verassing

Eric Vermeulen, FNV-bestuurder Stadsvervoer, zegt dat HTM met de geopperde loonsverhoging de actiebereidheid onder het HTM-personeel probeerde te verminderen. “HTM kwam met een onaangename verrassing. Zij willen het financiële deel van hun eindbod uitbetalen. Dat geeft tegelijkertijd aan dat ze geen rekening houden met de werkdruk voor het personeel en het koopkrachtbehoud”, aldus Vermeulen.

HTM blijft erbij dat een loonsverhoging van meer dan 3,1 procent er voorlopig niet inzit vanwege de financiële gevolgen van de coronacrisis. Het bedrijf zegt de aanstaande staking “zeer te betreuren” en meent dat vooral de reizigers getroffen zullen worden door de staking.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.