Station Arnhem Velperpoort

NS past dienstregeling aan vanwege groot tekort aan handen op het spoor

Station Arnhem Velperpoort. Bron: NS

De Nederlandse Spoorwegen past noodgewongen haar dienstregeling aan vanwege een tekort aan personeel. Treinen worden geschrapt of ingekort en reizigers zullen rekening moeten houden met een langere reistijd. In elke branche is er een personeelstekort, maar de volledige spoorsector wordt ongenadig hard getroffen.

Het ontbreekt de NS momenteel vooral aan conducteurs en machinisten. Daardoor kunnen niet alle treinen meer rijden volgens het reguliere spoorboekje. De NS houdt zelfs een slag om de hand om tijdens de zomer wellicht nog meer treinen te schrappen.

Intercity Nijmegen-Rotterdam

Vooralsnog blijven de maatregelen beperkt en heeft vooral de treinverbinding tussen Nijmegen en Rotterdam te lijden onder het personeelstekort. De trein, die rijdt via Arnhem, Utrecht en Schiphol rijdt sinds eind vorig jaar om de tien minuten. Vanaf maandag 13 juni rijdt de intercity nog maar eens per kwartier. Dat houdt in: In plaats van zes treinen per uur in beide richtingen, zijn dat er vanaf juni nog maar vier.

Ook zijn sommige treinen op andere trajecten korter dan reizigers gewend zijn, laat de NS weten. “Het aantal vacatures voor hoofdconducteurs is op dit moment het grootst. Op een kortere trein werken minder conducteurs. Zo voorkomt NS dat de dienstregeling op meer lijnen aangepast moet worden”, aldus een woordvoerder namens de NS.

Betere arbeidsvoorwaarden

De spoorbonden (FNV, CNV, VVMC en VHS) waarschuwden eerder deze week al dat het personeelstekort leidt tot ongezonde werksituaties. “Het moet anders”, zo stelt FNV Spoor in een brief aan de NS-directie voorafgaand aan de onderhandelingen. “De werknemers van NS hebben gedurende de coronacrisis het spoorbedrijf op de rails gehouden, waardoor Nederland bereikbaar is gebleven.”

Lees ook:

Bonden willen meer waardering voor NS-personeel in nieuwe cao

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.