Een ScotRail-trein van Abellio op station Glasgow, foto: ANP

Spoorstaking tijdens klimaatconferentie afgeblazen wegens loonakkoord

Stakingsacties die de treindiensten in Schotland tijdens de VN Klimaatconferentie aankomend weekend dreigden plat te leggen, zijn afgelast nadat vakbond RMT een loonovereenkomst heeft geaccepteerd. Dat is woensdagavond bekendgemaakt na gesprekken tussen de vakbond en spoorvervoerders.

De spoorvakbond, die met name de conducteurs en loketbedienden vertegenwoordigt, meldt dat een loonsverhoging van 2,5 procent voor een jaar, verbeterde voorwaarden en een extra betaling van van 355 euro (300 Pond) voor werken tijdens de klimaattop is afgesproken. Het akkoord betekent ook een einde van de zondagsstakingen die sinds maart aan de gang zijn, meldt de BBC.

Tevreden over loonakkoord

Vervoerder ScotRail is blij met het akkoord dat slechts enkele dagen voor de start van de klimaattop tot stand kwam. Ian McConnell, Chief Operating Officer van ScotRail: “We kijken ernaar uit dat de Schotse spoorwegen volgende week een rol spelen bij het realiseren van een succesvolle COP26.”

De Schotse regering meldt ‘trots’ te zijn op het bemiddelen en financieren van de deal. Michael Hogg, van RMT Schotland ga aan dat voor het eerst in 8,5 maand er weer een normale trein dienstregeling wordt gereden.

Vakbond RMT was tot nu toe nog niet akkoord gegaan met de voorstellen voor een salarisverhoging door de Schotse regering. Drie andere vakbonden, waaronder machinistenvakbond Aslef, hebben een loonsovereenkomst van 4,7 procent over twee jaar geaccepteerd, inclusief een bonus van 300 pond voor het werken tijdens de top.

Ultimatum

Schotse minister van transport Graeme Dey gaf eerder deze week nog aan niet optimistisch te zijn over het afwenden van een massale staking van spoorwegpersoneel tijdens de Klimaatconferentie.

De vakbond had woensdag tot 17.00 uur de tijd gekregen om dezelfde deal te accepteren die door drie andere vakbonden was overeengekomen. Vervolgens kondigde RMT aan dat ScotRail een tegenbod had aanvaard na de deadline van 17.00 uur. De vakbond bevestigde dat geplande vakbondsacties, die op maandag zouden beginnen, “onmiddellijk ingetrokken” worden nu de leden hebben ingestemd met het loonakkoord.

Lees ook:

Spoorstaking in Schotland dreigt VN klimaatconferentie te verstoren

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Spoorstaking tijdens klimaatconferentie afgeblazen wegens loonakkoord | SpoorPro.nl
Een ScotRail-trein van Abellio op station Glasgow, foto: ANP

Spoorstaking tijdens klimaatconferentie afgeblazen wegens loonakkoord

Stakingsacties die de treindiensten in Schotland tijdens de VN Klimaatconferentie aankomend weekend dreigden plat te leggen, zijn afgelast nadat vakbond RMT een loonovereenkomst heeft geaccepteerd. Dat is woensdagavond bekendgemaakt na gesprekken tussen de vakbond en spoorvervoerders.

De spoorvakbond, die met name de conducteurs en loketbedienden vertegenwoordigt, meldt dat een loonsverhoging van 2,5 procent voor een jaar, verbeterde voorwaarden en een extra betaling van van 355 euro (300 Pond) voor werken tijdens de klimaattop is afgesproken. Het akkoord betekent ook een einde van de zondagsstakingen die sinds maart aan de gang zijn, meldt de BBC.

Tevreden over loonakkoord

Vervoerder ScotRail is blij met het akkoord dat slechts enkele dagen voor de start van de klimaattop tot stand kwam. Ian McConnell, Chief Operating Officer van ScotRail: “We kijken ernaar uit dat de Schotse spoorwegen volgende week een rol spelen bij het realiseren van een succesvolle COP26.”

De Schotse regering meldt ‘trots’ te zijn op het bemiddelen en financieren van de deal. Michael Hogg, van RMT Schotland ga aan dat voor het eerst in 8,5 maand er weer een normale trein dienstregeling wordt gereden.

Vakbond RMT was tot nu toe nog niet akkoord gegaan met de voorstellen voor een salarisverhoging door de Schotse regering. Drie andere vakbonden, waaronder machinistenvakbond Aslef, hebben een loonsovereenkomst van 4,7 procent over twee jaar geaccepteerd, inclusief een bonus van 300 pond voor het werken tijdens de top.

Ultimatum

Schotse minister van transport Graeme Dey gaf eerder deze week nog aan niet optimistisch te zijn over het afwenden van een massale staking van spoorwegpersoneel tijdens de Klimaatconferentie.

De vakbond had woensdag tot 17.00 uur de tijd gekregen om dezelfde deal te accepteren die door drie andere vakbonden was overeengekomen. Vervolgens kondigde RMT aan dat ScotRail een tegenbod had aanvaard na de deadline van 17.00 uur. De vakbond bevestigde dat geplande vakbondsacties, die op maandag zouden beginnen, “onmiddellijk ingetrokken” worden nu de leden hebben ingestemd met het loonakkoord.

Lees ook:

Spoorstaking in Schotland dreigt VN klimaatconferentie te verstoren

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.