NedTrain, onderhoud, werkplaats, Leidschendam, treinen, NS

NedTrain aansprakelijk voor schade door chroom-6 in civiele zaak

NedTrain is aansprakelijk voor de schade die 30 bijstandsgerechtigden hebben geleden na blootstelling aan het kankerverwekkende chroom-6. Dat heeft de rechtbank in Breda woensdag besloten in een civiele rechtszaak, die was aangespannen namens deze bijstandsgerechtigden.

De (voormalig) bijstandsgerechtigden kwamen met chroom-6 in aanraking toen zij tussen 2004 en 2010 treinen restaureerden op een werkplaats van NedTrain in Tilburg. Als dochterbedrijf van NS had NedTrain kunnen of moeten weten over de aanwezigheid van chroom-6, oordeelt de rechtbank. Het spoorwegbedrijf wist namelijk al in 1991 van de giftige stof in de verflagen van de treinen.

Hoogte schadevergoeding nog niet bekend

NedTrain moet de gedupeerden daarom een schadevergoeding betalen. De hoogte van die schadevergoeding is nog niet door de rechtbank toegekend. Er zijn veel verschillen tussen de eisers, daarom moet er met een aparte procedure worden beoordeeld welke persoon recht heeft op hoeveel vergoeding.

Het gaat hierbij niet om de veel grotere rechtszaak die het Openbaar Ministerie heeft aangespannen tegen NedTrain en de gemeente Tilburg over blootstelling aan chroom-6. Daarbij gaat het om honderden mensen die tussen 2004 en 2012 zouden zijn blootgesteld aan het giftige anti-roestmiddel op de NS-werkplaats. Die strafzaak start aan het begin van de zomer 2022.

Bron: ANP

Lees ook:

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.