THALYS-2015-0327_GRAND_NC-scaled

Spoorpersoneel NS Internationaal en Thalys dreigt met staking voor betere cao

Personeel van NS Internationaal en Thalys dreigt met acties als NS niet snel met een beter bod voor een verbetering van de arbeidsvoorwaarden voor conducteurs komt. Een eindbod waarin onder andere meer loon werd beloofd werd door leden van vakbonden FNV Spoor en VVMC in meerderheid weggestemd.

De bonden sturen de NS volgende week een ultimatum. Als daar niet op wordt ingegaan dan zal er worden gestaakt, aldus een woordvoerster van VVMC. Naast machinisten en conducteurs gaat het ook om ondersteunend personeel. Volgens VVMC gaat het in totaal om zo’n 300 tot 350 medewerkers.

Medewerkers stemmen niet in met loonbod

Het aanbod waarover werd gestemd is het loonbod dat NS voor de crisis al bij de bonden had voorgelegd. Door de coronacrisis gingen de onderhandelingen echter op pauze, waarna de aanbieding vanuit NS afgelopen zomer weer bij het personeel ongewijzigd werd neergelegd. Daar stemden de medewerkers dus niet mee in.

Naast het personeel van de internationale treinen is er bij de bonden ook onvrede over de wijze waarop de NS de herinrichting van de service op de stations invult. Ook daar klagen de bonden over. NS zegt in een reactie het ultimatum nog niet binnen te hebben en zodoende nog niet inhoudelijk te kunnen reageren.

Ook in Duitsland is spoorpersoneel de afgelopen weken in actie gekomen om nieuwe loonafspraken af te dwingen. Deutsche Bahn probeerde de aanhoudende stakingen te blokkeren met een gang naar de rechter, maar ving bot.

Lees ook:

Poging Deutsche Bahn om via rechter spoorstaking te blokkeren mislukt

Bron: ANP/MvG

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.