Spoorwerkzaamheden bij Nijkerk, foto: ProRail

Nieuwe cao Railinfra met 3,5 procent salarisverhoging van kracht

Werknemers van spooraannemers hebben sinds kort een nieuwe cao. Aan de cao Railinfra ging ruim anderhalf jaar onderhandelen vooraf. In de nieuwe arbeidsvoorwaarden is onder meer met terugwerkende kracht een salarisverhoging van 3,5 procent afgesproken. De gewenste regeling voor vervroegd pensioen kwam er niet. 

De cao is van toepassing op de bedrijven die aangesloten zijn bij ‘Bouwend Nederland’ en haar Vakgroep Railinfrastructuur en Strukton Rail. Verder passen enkele bedrijven de cao op vrijwillige basis toe. Met de loonbetaling van periode 6 van 2021 is ook de salarisverhoging van 3,5 procent per periode 1 van 2021 met terugwerkende kracht uitbetaald.

Looptijd

De aanvraag voor het algemeen verbindend verklaren van de cao wordt nu opgestart. Zodra de cao algemeen verbindend verklaard is, moeten alle bedrijven die overwegend werkzaamheden in de Railinfra verrichten en onder de werkingssfeer van deze cao vallen, de cao toepassen. De nieuwe cao heeft een looptijd van drie jaar.

Tijdens de onderhandelingen verhoogden de werkgevers hun loonbod en stelden de vakbonden hun looneis naar beneden bij. De door werkgevers aangeboden regeling om ‘eerder stoppen met werken’ mogelijk te maken was volgens vakbond FNV zo matig, dat deze door de vakbonden werd afgewezen. Dit tot grote teleurstelling van de leden. Voor velen was dat de reden om tegen het Onderhandelingsresultaat (OHR) te stemmen.

In het OHR is wel afgesproken dat de sociale partners een werkgroep instellen, die de mogelijkheden van een ‘zwaar werk-regeling’ onderzoekt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.