BOA’s van de NS op station Utrecht Centraal, foto: ANP

Zwaardere straffen voor agressie tegen conducteurs en veiligheidspersoneel

BOA’s van de NS op station Utrecht Centraal, foto: ANP

Plegers van geweld tegen conducteurs en veiligheidspersoneel in het spoorvervoer zullen naar verwachting in de toekomst zwaarder worden gestraft. Minister Dekker voor Rechtsbescherming en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid hebben dinsdag een wetsvoorstel voor de bestraffing van plegers van geweld tegen personen met een publieke taak naar de Tweede Kamer gestuurd.

In het wetsvoorstel staat dat er geen taakstraf meer kan worden opgelegd bij geweld tegen personen met een publieke taak. Dit betekent dat plegers van geweld tegen politieagenten, hulpverleners, spoorpersoneel en brandweermensen zwaarder worden gestraft. De maatregel is een uitbreiding van het bestaande taakstrafverbod dat vooral betrekking heeft op ernstige geweld -en zedenmisdrijven.

De ministers vinden dat geweld tegen personen met een publieke taak onaanvaardbaar is. Dat geweld moet volgens hen stevig worden aangepakt en daar ‘past geen taakstraf bij’.

Geweldsincidenten

Politieagenten, hulpverleners en spoorpersoneel komen in de uitoefening van hun taken regelmatig met geweld in aanraking. Geweld tegen personen met een publieke taak vraagt volgens de ministers ‘om een passende reactie’. Daarom zal in plaats van of in combinatie met een taakstraf, altijd een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf worden opgelegd.

De maatregel van de ministers sluit aan bij het huidige strafrechtelijk beleid om geweldplegers tegen werknemers met een publieke taak snel en streng te straffen. Zo wordt voorrang gegeven aan de opsporing en vervolging van verdachten. Ook mogen daders eerder voorlopig vast worden gezet, waardoor snelrecht en supersnelrecht mogelijk is. De strafeisen van het openbaar ministerie zijn daarbij drie keer zo hoog als in andere geweldszaken.

Reactie FNV Spoor

FNV Spoor zegt in een reactie tevreden te zijn met het wetsvoorstel. Wel stelt de vakbond alleen zwaarder straffen bij geweld tegen OV-medewerkers, ‘volstrekt onvoldoende’ te vinden. De vakbond vindt dat er ook een noodzaak is om ‘voldoende veiligheidspersoneel op alle treinen in te zetten’ om te voorkomen dat het tot geweld leidt.

“We zien in het spoor steeds vaker dat er treinen rijden zonder conducteur of bij lange treinen, slechts één conducteur erop”, aldus vakbondsbestuurder Henri Janssen. “Geweld tegen OV-medewerkers is het topje van de geweldspiramide. Deze start bij zwartrijden en aanspreken op gedrag en overtreding van de huisregels, waarna reizigers zich menen te kunnen permitteren verbaal geweld te kunnen gebruiken. Deze agressie komt veel vaker voor dan fysiek geweld. Doorgaans is dit verbaal geweld en agressie een opstap naar geweld.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Zwaardere straffen voor agressie tegen conducteurs en veiligheidspersoneel”

kees boer|14.07.20|17:16

Ze zeiden vroeger altijd tegen mij : WIE NIET HOREN WIL MOET MAAR VOELEN

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Zwaardere straffen voor agressie tegen conducteurs en veiligheidspersoneel | SpoorPro.nl
BOA’s van de NS op station Utrecht Centraal, foto: ANP

Zwaardere straffen voor agressie tegen conducteurs en veiligheidspersoneel

BOA’s van de NS op station Utrecht Centraal, foto: ANP

Plegers van geweld tegen conducteurs en veiligheidspersoneel in het spoorvervoer zullen naar verwachting in de toekomst zwaarder worden gestraft. Minister Dekker voor Rechtsbescherming en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid hebben dinsdag een wetsvoorstel voor de bestraffing van plegers van geweld tegen personen met een publieke taak naar de Tweede Kamer gestuurd.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Zwaardere straffen voor agressie tegen conducteurs en veiligheidspersoneel”

kees boer|14.07.20|17:16

Ze zeiden vroeger altijd tegen mij : WIE NIET HOREN WIL MOET MAAR VOELEN

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.