Verkeersleidingspost van ProRail in Amsterdam

Tot 6 procent meer loon voor werknemers ProRail door nieuwe cao

Na een periode van tien maanden onderhandelen en een dreigende staking zijn ProRail en de vakbonden een nieuwe cao overeengekomen. Dit betekent onder meer een loonstijging van gemiddeld 3,2 procent per jaar voor medewerkers van de spoorbeheerder.

De bij FNV aangesloten werknemers van ProRail wezen in oktober een eerder cao-voorstel af. De andere twee bonden en hun achterban, CNV Vakgenoten en VHS Railprofessionals, waren wel akkoord. Onder de cao ProRail vallen zo’n 4.700 medewerkers. Van de FNV-leden die meededen met de raadpleging, stemde 95 procent voor het nieuwe cao-voorstel. De onderhandelingen voor de nieuwe cao liepen van maart tot december 2019. De nieuwe cao loopt van juli 2019 tot en met december 2020.

160 euro er bij

In de nieuwe cao is afgesproken dat de loonstijging gemiddeld 3,2 procent per jaar is en dat die loonstijging in 2020 voor iedereen minstens 160 euro per maand is. Ook wordt de vergoeding voor onregelmatig werken met tien procent verhoogd en garandeert ProRail dat de regeling voor oudere werknemers om minder te werken wordt uitgevoerd.

FNV is tevreden over de nieuwe cao. Volgens bestuurder Jacqueline Lohle krijgt iedere ProRail-medewerker er minstens 160 euro per maand bij. “Dat betekent voor veel medewerkers een flinke loonsverhoging. Een grote groep medewerkers krijgt daardoor een loonsverhoging van 5 of 6 procent. Daarnaast hebben we alle voorstellen van de directie die zorgden voor verslechtering van de cao van tafel gekregen.”

Personeelstekort

Medewerkers in onregelmatige dienst draaien volgens de bonden veel overuren, omdat er langdurig te weinig personeel is. De verhoging van de onregelmatigheidstoeslag van 10 procent, viel dan ook in goede aarde bij de leden van FNV. Ook zorgt het tekort aan personeel er voor dat de afspraken over minder werken voor ouderen niet konden worden nagekomen. In de nieuwe cao geeft ProRail de garantie dat medewerkers die recht hebben op minder werken, dat in de praktijk nu echt kunnen gaan doen.

Lees ook: FNV-leden verwerpen cao ProRail en sluiten acties niet uit

Onderwerpen: ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.