NS, trein

Flexwerkers NS klantenservice mogen blijven

De 80 uitzendkrachten die werken bij de klantenservice van de NS mogen ook na 1 januari blijven. Dat meldt vakbond FNV. In november leek het er nog op dat de uitzendkrachten ontslagen zouden worden, op grond van de nieuwe wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB).

NS besloot in november 2019 afscheid te nemen van een aantal uitzendkrachten naar aanleiding van de Wet Arbeidsmarkt in balans (WAB) die op 1 januari 2020 ingaat. Het ging onder meer over uitzendkrachten die door uitzendbureau’s Randstad en YoungCapital overgenomen waren van Unique en Technicum. “Hiermee werden deze uitzendkrachten de dupe van de nieuwe wet die juist zou moeten zorgen voor meer zekerheid bij uitzendkrachten”, zegt NS-woordvoerder Iris Reshef.

Vakbond FNV startte in november een petitie-actie en ging met NS in overleg. “De NS heeft daarop besloten dat de uitzendkrachten mogen blijven en dat is heel goed nieuws”, vindt FNV-bestuurder Henri Janssen. Door de WAB wordt het verschil tussen flex en vast werk duidelijker. Ook maakt de nieuwe wet vanaf 1 januari onderscheid tussen twee vormen van ‘beschikkingstelling’: uitzenden en payrolling. Het verschil zit erin wie de werving en selectie doet en of de werknemers wel of niet exclusief ter beschikking worden gesteld.

Volgens de regels

YoungCapital en Randstad, de uitzendbureau’s waar de tijdelijke werknemers van NS in dienst zijn, zijn volgens FNV uitzenders volgens de regels. “Er verandert dus niets aan de situatie en de vorm van beschikkingstelling bij NS. Daarom blijven de uitzendkrachten ook na 1 januari uitzendkracht en vallen ze niet onder de regels van de payrolling.” NS was daar eerder wel bang voor, en op die grond kregen de betreffende uitzendkrachten te horen dat zij per 1 januari weg moesten bij de klantenservice.

“Omdat NS de onbedoelde gevolgen van deze wetgeving niet wil afwentelen op deze uitzendkrachten is besloten om hen te blijven beschouwen als reguliere uitzendkrachten”, zegt Reshef. “Voor een groot deel van de betrokken uitzendkrachten betekent dit dat zij ook ná 1 januari 2020 aan het werk kunnen blijven voor NS. De komende dagen wordt samen met Randstad en YoungCapital voor de betrokken uitzendkrachten in kaart gebracht wat dit voor hun persoonlijke situatie betekent. Het gaat om ongeveer 80 uitzendkrachten, naast de 15 uitzendkrachten die we als NS al in vaste dienst hebben genomen als gevolg van de WAB.”

Gelijke voorwaarden

FNV Spoor vindt dat structureel werk niet door uitzendkrachten gedaan moet worden, maar door vaste krachten bij de werkgever zelf en niet via een derde partij. De uitzendkrachten die werken voor de klantenservice van de NS, werken via YoungCapital. Bij een goede beoordeling, is de afspraak dat ze in dienst komen bij YoungCapital en ook mogen solliciteren op de banen van de NS zelf. Janssen: “Beter is het dat ze gewoon bij NS werken, net als andere collega’s van de klantenservice. Dan heb je gelijke arbeidsvoorwaarden voor gelijk werk.”

Lees ook: NS-medewerkers starten petitie-actie voor behoud flexmedewerkers

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

1 reactie op “Flexwerkers NS klantenservice mogen blijven”

Derk Van Dorth|19.12.19|21:13

Als OC Centraal stelden wij een initiatiefvoorstel op om goed functionerende uitzendkrachten aan het eind van hun contract vast aan te nemen (ik was auteur). Dat bleek niet haalbaar vanwege werk ’s avonds en de weekeinden en verschil in behoefte. Mooi dat deze mensen nu toch kunnen blijven!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.