Conducteur, NS, perron, trein

NS-personeel staakt voor bevriezen pensioenleeftijd

Door een landelijke pensioenactie vertrokken er maandag voor 07.06 uur geen NS-treinen van een aantal grote stations. NS-medewerkers voeren onder meer actie op standplaatsen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Den Helder, Hoorn, Alkmaar, Enkhuizen, Zwolle, Den Haag, Hengelo, Enschede, Arnhem, Maastricht en Heerlen.

De NS besloot de hele dienstregeling te verschuiven. Van 06.00 tot 07.06 reden er helemaal geen treinen en ook daarna kwam het treinverkeer langzaam op gang. Eerst moesten personeel en materieel op het punt van vertrek aankomen, waardoor de eerste treinen soms pas uren later op de stations aankwamen. Bij andere vervoerders, zoals Arriva, rijden de treinen (behalve in Limburg) wel.

Bevriezen

Met de staking proberen de vakbonden het kabinet te bewegen de pensioenleeftijd vast te zetten op 66 jaar. Wim Eilert, bestuurder bij spoorvakbond VVMC: “Onze achterban werkt in dubbele onregelmatigheid. Deze medewerkers hebben de grootste moeite om gezond de pensioenstreep te halen. Voor hun is het dus van het grootste belang om de AOW-leeftijd terug te dringen.”

Eigenlijk wordt maandagochtend symbolisch 66 minuten gestaakt, van 06.00 uur tot 07.06 uur. Maar dit leidt er effectief toe dat de dienstregeling pas om 07.06 uur van start gaat. En niet alleen op het spoor zullen de effecten van de actie gevoeld worden, want ook het stadsvervoer zal niet voor 07.06 uur rijden en in Limburg vertrekken de treinen en bussen pas na 07.00 uur. Het gaat namelijk om een landelijke actie en de spoor- en OV-vakbonden hebben daarvoor de handen ineengeslagen.

Begrip

“We geven dit signaal nu af om te voorkomen dat we straks allemaal steeds langer moeten doorwerken”, aldus Henri Janssen, bestuurder bij FNV Spoor. “Dit gaat om een fatsoenlijk en tijdig pensioen voor iedereen. Daarom hopen we dat het publiek en de reizigers begrip hebben voor de actie.”

Er wordt in meerdere sectoren gestaakt, nadat vorig jaar de onderhandelingen over het pensioen vastliepen. De vakbonden hebben nu enkele eisen. Niet alleen moet de pensioenleeftijd worden bevroren, maar ze vragen ook een indexatie van het pensioen voor elke leeftijd. Evert Jan van de Mheen, bestuurder CNV Vakmensen, stelt: “Ook de aanpassing van de pensioenregeling moet door de overheid eerlijk gecompenseerd worden.”

Lees ook:

Treinverkeer België ernstig gehinderd door nationale staking

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Inge Jacobs

Inge is redacteur van SpoorPro en vaste redacteur van OVPro, het vakblad voor OV-professionals.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.