NedTrain, onderhoud, werkplaats, Leidschendam, treinen, NS

FNV wil landelijke compensatie voor slachtoffers van chroom-6

De problemen met het gebruik van chroom-6 vragen om een landelijke aanpak, vindt de FNV. De bond wil dat er preventieve maatregelen komen, dat er een breed onderzoek komt en daarnaast een landelijke compensatieregeling voor werknemers die ziek zijn geworden doordat ze tijdens hun werk in aanraking zijn gekomen met het kankerverwekkende antiroestmiddel.

Aanleiding voor de eisen van de FNV zijn de conclusies van een onafhankelijke onderzoekscommissie naar de omstandigheden waarin zo’n achthonderd uitkeringsgerechtigden tussen 2004 en 2012 onderhoud aan treinen uitvoerden bij een NS-werkplaats in Tilburg. Het ging om een reïntegratieproject. Deelname aan dit tROM-project was niet vrijblijvend. Wie niet meedeed, liep het risico zijn uitkering te verliezen. De commissie oordeelde dat gemeente en NS veel te verwijten viel. Tijdens de werkzaamheden bij het Tilburgse project zijn mensen onnodig blootgesteld aan chroom-6, terwijl de risico’s tevoren bij NS bekend waren. Ook kregen ze slechte of geen beschermingsmiddelen bij het werk. De commissie presenteerde haar onderzoeksrapport ‘Door het stof’ vorige week in Tilburg.

Meer slachtoffers

Volgens FNV staan de gebeurtenissen in Tilburg niet op zichzelf. De bond vreest dat er veel meer slachtoffers zijn en wil daarom dat onder regie van de overheid een groot onderzoek wordt uitgevoerd in alle sectoren en bedrijven waar de stof nu en in het verleden is gebruikt. “Dit kan zo niet langer. We strompelen van incident naar incident, overal vallen slachtoffers en moeten er compensatieregelingen worden bevochten. Dit is te gek voor woorden”, stelt Kitty de Jong, vicevoorzitter van de FNV. De Jong noemt onder meer de burgerluchtvaart waar chroom-6 is gebruikt, maar mogelijk is dat ook het geval in nieuwe sectoren zoals windmolenparken.

Verder pleit de bond voor een landelijk compensatiesysteem voor slachtoffers. De kosten zouden betaald moeten worden door de verantwoordelijke werkgevers. Mensen die menen ziek te zijn geworden door chroom-6 zouden zich moeten kunnen melden bij een nog op te zetten claimbeoordelingsinstituut. De Jong noemt de “noodzaak om zo’n instituut op te zetten onontkoombaar”, gezien de vele schandalen en incidenten.

Meer controle

Ook op gebied van handhaving valt volgens de FNV nog veel te verbeteren. De bond wil dat er meer capaciteit komt bij de Inspectie SZW op het gebied van gevaarlijke stoffen. Er moeten meer inspecteurs komen zodat er vaker gecontroleerd kan worden. Tegelijkertijd moeten ze ook voldoende administratieve ondersteuning krijgen om te voorkomen dat de inspecteurs te weinig op pad kunnen om hun controlewerk te doen.

Woensdagmiddag hebben de gemeente Tilburg en de NS bekendgemaakt dat er een schadevergoeding komt voor de deelnemers aan het Tilburgse tROM-project. Hiervoor hebben ze 10 miljoen euro uitgetrokken.

Lees ook:

Alle partijen schoten tekort bij chroom-6 zaak NS-werkplaats

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

FNV wil landelijke compensatie voor slachtoffers van chroom-6 | SpoorPro.nl
NedTrain, onderhoud, werkplaats, Leidschendam, treinen, NS

FNV wil landelijke compensatie voor slachtoffers van chroom-6

De problemen met het gebruik van chroom-6 vragen om een landelijke aanpak, vindt de FNV. De bond wil dat er preventieve maatregelen komen, dat er een breed onderzoek komt en daarnaast een landelijke compensatieregeling voor werknemers die ziek zijn geworden doordat ze tijdens hun werk in aanraking zijn gekomen met het kankerverwekkende antiroestmiddel.

Aanleiding voor de eisen van de FNV zijn de conclusies van een onafhankelijke onderzoekscommissie naar de omstandigheden waarin zo’n achthonderd uitkeringsgerechtigden tussen 2004 en 2012 onderhoud aan treinen uitvoerden bij een NS-werkplaats in Tilburg. Het ging om een reïntegratieproject. Deelname aan dit tROM-project was niet vrijblijvend. Wie niet meedeed, liep het risico zijn uitkering te verliezen. De commissie oordeelde dat gemeente en NS veel te verwijten viel. Tijdens de werkzaamheden bij het Tilburgse project zijn mensen onnodig blootgesteld aan chroom-6, terwijl de risico’s tevoren bij NS bekend waren. Ook kregen ze slechte of geen beschermingsmiddelen bij het werk. De commissie presenteerde haar onderzoeksrapport ‘Door het stof’ vorige week in Tilburg.

Meer slachtoffers

Volgens FNV staan de gebeurtenissen in Tilburg niet op zichzelf. De bond vreest dat er veel meer slachtoffers zijn en wil daarom dat onder regie van de overheid een groot onderzoek wordt uitgevoerd in alle sectoren en bedrijven waar de stof nu en in het verleden is gebruikt. “Dit kan zo niet langer. We strompelen van incident naar incident, overal vallen slachtoffers en moeten er compensatieregelingen worden bevochten. Dit is te gek voor woorden”, stelt Kitty de Jong, vicevoorzitter van de FNV. De Jong noemt onder meer de burgerluchtvaart waar chroom-6 is gebruikt, maar mogelijk is dat ook het geval in nieuwe sectoren zoals windmolenparken.

Verder pleit de bond voor een landelijk compensatiesysteem voor slachtoffers. De kosten zouden betaald moeten worden door de verantwoordelijke werkgevers. Mensen die menen ziek te zijn geworden door chroom-6 zouden zich moeten kunnen melden bij een nog op te zetten claimbeoordelingsinstituut. De Jong noemt de “noodzaak om zo’n instituut op te zetten onontkoombaar”, gezien de vele schandalen en incidenten.

Meer controle

Ook op gebied van handhaving valt volgens de FNV nog veel te verbeteren. De bond wil dat er meer capaciteit komt bij de Inspectie SZW op het gebied van gevaarlijke stoffen. Er moeten meer inspecteurs komen zodat er vaker gecontroleerd kan worden. Tegelijkertijd moeten ze ook voldoende administratieve ondersteuning krijgen om te voorkomen dat de inspecteurs te weinig op pad kunnen om hun controlewerk te doen.

Woensdagmiddag hebben de gemeente Tilburg en de NS bekendgemaakt dat er een schadevergoeding komt voor de deelnemers aan het Tilburgse tROM-project. Hiervoor hebben ze 10 miljoen euro uitgetrokken.

Lees ook:

Alle partijen schoten tekort bij chroom-6 zaak NS-werkplaats

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.