TGV, hogesnelheidstrein, SNCF

Macron krijgt groen licht voor spoorhervormingen

Het Franse lagerhuis is dinsdag akkoord gegaan met vergaande hervormingen van nationaal spoorwegbedrijf SNCF. Tegen de plannen is deze maand al meerdere malen gestaakt.

In de plannen wordt onder meer het monopolie van de staat opgeheven. Ook wordt concurrentie op het spoor mogelijk. De vakbonden zijn fel tegen deze ontwikkelingen. De spoorhervorming is een van de belangrijkste veranderingen op het programma van president Emmanuel Macron. De Senaat moet er ook nog over stemmen.

Spoorhervorming

Afgelopen weekend maakte Macron bekend dat de Franse overheid een deel van de miljardenschuld van SNCF over gaat nemen. Dat gebeurt stapsgewijs vanaf 2020. Vakbonden vrezen dat de hervorming van SNCF tot privatisering van het staatsbedrijf zal zorgen. De Franse president benadrukte echter dat dit niet in aan de orde is. SNCF blijft honderd procent in handen van de Franse staat.

Hervorming

Maandag protesteerden enkele tientallen stakende spoormedewerkers tegen het busvervoer voor de lange afstand. Ze blokkeerden bij het station Lille Europe urenlang het vertrek van bussen van de ondernemingen Flixbus, Isilines en Ouibus.

Bron: ANP

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Macron krijgt groen licht voor spoorhervormingen”

John rdam|19.04.18|18:36

Op deze website hapert de Nederlandse taal helaas wel vaker…… Te voorkomen door goed na te lezen wat je getikt hebt.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.