Spoorwerkzaamheden Utrecht Centraal, bron: ProRail

Meer loon voor werknemers in railinfra

Werknemers in de railinfra krijgen 3,5 procent meer loon. Dit zijn vakbonden FNV, HZC en CNV en werkgevers in de railinfra overeengekomen. De looptijd van de cao is ongeveer twee jaar, van juli 2016 tot juli 2018. De koopkracht van de medewerkers stijgt in totaal 3,5 procent. Het gaat om 2,5 procent met terugwerkende kracht vanaf januari 2017 en nog eens 1 procent vanaf januari 2018.

Tijdens de onderhandelingen werd ook afgesproken dat werkgevers de hogere kosten voor de pensioenopbouw voor hun rekening gaan nemen. De partijen praten de komende tijd verder over meer ‘echte banen’ en duurzame inzetbaarheid. Afspraken daarover worden onderdeel van de cao die gaat gelden vanaf medio 2018. Het onderhandelingsresultaat wordt aan de leden voorgelegd. Zij beslissen of ze akkoord gaan. Pas dan is de cao definitief.

Cao-onderhandelingen

Bestuurder Veronika Teunissen van FNV Spoor: “De onderhandelingen over deze cao hebben anderhalf jaar geduurd. Dat is veel te lang. De boosheid bij onze leden over het uitblijven van een fatsoenlijk akkoord leidde tot een ongekend hoge actiebereidheid. Het resultaat dat we nu hebben, ligt er dankzij hun inzet.” Wilma Hermsen, bestuurder Vakvereniging Het Zwarte Corps, vult aan: “De combinatie van een goede pensioenopbouw en nadere afspraken die we gaan maken, kunnen zorgen voor een solide toekomst voor werknemers in de railinfra. Dit resultaat is niet alleen goed voor nu, maar ook voor later.”

Bestuurder Peter Bloemendaal van CNV Vakmensen: “De perspectieven in de sector zijn hiermee verbeterd. Dat is belangrijk, want de railinfra heeft goede, gemotiveerde vakkrachten nodig, nu en in de toekomst.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.