NedTrain, onderhoud, werkplaats, Leidschendam, treinen, NS

FNV wil Chroom-6 specialistenteam voor medewerkers NedTrain

FNV Spoor wil dat er een team van Chroom-6 specialisten wordt aangesteld, nu bekend is geworden dat zo’n duizend medewerkers van onderhoudsbedrijf NedTrain jarenlang zijn blootgesteld aan verf met de kankerverwekkende stof chroom-6. “We willen samen met de directie bekijken hoe we de onzekerheid bij NedTrain-medewerkers kunnen wegnemen”, aldus FNV-bestuurder Remko Mast. De vakbond organiseert volgende week dinsdag bij de NedTrain-vestiging in Haarlem een bijeenkomst om medewerkers te informeren.

FNV kreeg tientallen meldingen binnen van bezorgde medewerkers van het onderhoudsbedrijf, nadat de NS in juni intern bekendmaakte dat de verf aanwezig is op oude treinstellen uit de jaren negentig. De NedTrain-medewerkers zijn naar schatting van FNV zo’n twintig jaar lang aan chroom-6 blootgesteld.

Chroom-6

Chroom-6 komt voor in verflagen van sommige oude treinen van NS of sommige onderdelen van treinen. Het werd door fabrikanten gebruikt vanwege de hechtende eigenschappen. Herhaalde of langdurige blootstelling aan Chroom-6 kan de huid overgevoelig maken, astma veroorzaken, beschadiging van de nieren leiden en zelfs kankerverwekkend zijn.

De NS ontkent dat de verf nu nog gebruikt wordt, maar volgens FNV Spoor is er tot voor kort nog met het product gewerkt. Hoewel de medewerkers van NedTrain de verf niet zelf aanbrengen, worden de oude treinstellen waarop de verf nog aanwezig is wel bij het bedrijf onderhouden. Daarbij werd tot voor kort de oude verflaag van de onderdelen van de trein geschuurd, waarbij chroom-6 vrijkomt.

Onderzoek

NS heeft in de zomer nadat bekend werd dat medewerkers aan Chroom-6 werden blootgesteld, direct een extern onderzoeksbureau ingeschakeld die onderzoek heeft gedaan bij alle vestigingen van het onderzoeksbedrijf. “Uit hun onderzoek is inmiddels gebleken dat indien medewerkers de voorgeschreven beschermingsmaatregelen nemen er geen gevaar is voor blootstelling of dat de veiligheidsmaatregelen zo zijn dat de gezondheidsrisico’s maximaal worden uitgesloten”, aldus NS.

Chroom-6 is jarenlang gebruikt bij Defensie. Honderden medewerkers verklaarden er ziek van te zijn geworden. Mast: “Wij vinden het vreemd dat NS, met het oog op de gebeurtenissen bij Defensie, hier niet eerder bekendheid aan heeft gegeven en er andere partijen bij heeft betrokken. Voordat ze het in juni bekendmaakten, waren ze hier al anderhalve maand van op de hoogte. Wij hebben ook experts die hierover mee kunnen denken.”

Informatiebijeenkomst

De vakbond organiseert op dinsdag 8 september een informatiebijeenkomst bij de vestiging van NedTrain in Haarlem om medewerkers op de hoogte te stellen. Daarbij is ook een ervaringsdeskundige van FNV aanwezig zijn die dit onderwerp eerder heeft behandeld bij Defensie. Mogelijk volgen er ook informatiebijeenkomsten op andere vestigingen van het onderhoudsbedrijf.

Mast: “Wij willen zo snel mogelijk met de directie kijken of de maatregelen die NS preventief heeft genomen toereikend zijn. Verder gaan we samen met de directie bekijk hoe we de onzekerheid bij NedTrain-medewerkers kunnen wegnemen. We willen dat er een structureel team van Chroom-6 deskundigen wordt aangesteld, waaronder artsen. Chroom-6 heeft een incubatietijd van 10 tot 15 jaar. We willen weten wat dat betekent voor de medewerkers.”

Marieke van Gompel

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.