Bikinibar, kunstwerk, Joep van Lieshout

Beeld vrouwenromp verplaatst vanwege kritiek machinisten

Het omstreden beeld Bikinibar langs het spoor in Lisse krijgt een andere plek. Met name NS-machinisten namen aantoot aan de creatie van Joep van Lieshout. De vrouw zonder hoofd, armen en benen riep associaties op met treinongelukken en zelfdodingen. FNV Spoor zegt in een reactie blij te zijn met de verplaatsing van het kunstwerk.

Het bestuur van de Stichting Kasteel Keukenhof betreurt het dat het beeld deze uitwerking heeft gehad en geeft gehoor aan de kritiek die vorige week werd geuit door FNV Spoor. “Zowel de kunstenaar als wijzelf hebben ons niet gerealiseerd welke emoties het beeld op die plek zou kunnen oproepen. Wij hebben een aantal NS-machinisten gesproken en geluisterd. Het is nooit de bedoeling geweest om mensen te kwetsen of te shockeren”, aldus Kasteel Keukenhof.

Verplaatsing

Het kunstwerk wordt medio volgende week verplaatst naar een locatie elders op het landgoed. Het beeld is daardoor straks bijna niet meer te zien vanuit de trein.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.