NS, campagne, tegen geweld personeel

NS komt op voor veiligheid personeel met onthutsende video’s

Maandelijks lopen ongeveer 13 NS-medewerkers letsel op, uiteenlopend van een blauwe plek tot erger. Met twee persoonlijke video-getuigenissen van NS-medewerkers laat de NS zien wat de impact van agressie is op het personeel en het openbaar vervoer in het algemeen. Op de beelden zijn de NS-medewerkers met een bebloed gezicht te zien na een mishandeling. Via de publiekscampagne ‘Handen af van onze collega’s!’ neemt NS de komende drie weken extra stelling tegen agressie en geweld jegens haar personeel.

In treinen en op stations waren er in 2013 6.461 meldingen van agressie, waarvan 774 als ernstig kunnen worden gekwalificeerd. Hieronder vallen diefstal en beroving, bedreiging (met wapen) en spugen. De overige gevallen (5.687) betreffen ‘lichtere’ vormen van agressie, zoals bedreiging, intimidatie, wangedrag, vandalisme en schelden. Verder blijkt dat 60 procent van alle agressie-incidenten gerelateerd is aan zwartrijden.

Sociale veiligheid

De NS besteedt jaarlijks meer dan 100 miljoen euro aan het bevorderen van de sociale veiligheid, onder andere aan cameratoezicht, Service en Veiligheidteams, trainingen en een 24 uur per dag bemande veiligheidscentrale. Verder zijn alle hoofdconducteurs van NS Buitengewoon Opsporings Ambtenaar (BOA).

NS beschikt over meer dan 660 medewerkers Service en Veiligheid met extra bevoegdheden. Deze medewerkers worden ingezet om onveilige situaties te voorkomen en werken daarvoor nauw samen met onder andere politie en andere hulpdiensten. Ook zijn er ingehuurde beveiligers die een oogje in het zeil houden en weten hoe te handelen in een onveilige situatie. Daarnaast worden er rondes over het station gelopen en worden er in de late uren in- en uitgangscontroles gehouden.

Campagne

De campagne maakt gebruik van twee confronterende filmpjes (zie hieronder), posters, social media en de website handenaf.nl. Met de campagne wil NS het publiek bewust maken van het agressieprobleem. Daarnaast is de campagne ook bedoeld als een extra steun voor het OV-personeel.

De landelijke publiekscampagne Handen af van onze collega’s! is door bureau Selmore (bedenker van diverse SIRE-campagnes) ontwikkeld. De campagne bouwt voort op de eerdere SIRE-campagne die gericht was op hulpverleners. De actie loopt van 12 tot en met 30 maart, in de vorm van dagbladadvertenties, bioscoopreclames, RailTV-filmpjes (op de grotere NS stations) en via posters in abri’s op en rond trein- en busstations.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “NS komt op voor veiligheid personeel met onthutsende video’s”

Erik Vos|13.03.14|03:49

Deze schokkende campagne gaat niet werken. Wat wel moet gebeuren: de kracht mobiliseren van de Nederlanders en aanwezige massa om samen die agressie aan te pakken. Dat kan met ’n App die aangeeft waar agressie zich afspeelt, hoeveel agressors er bij zijn betrokken, hoe je kunt helpen etc. Ingebed in een ‘Nederland pikt het niet meer’ campagne met die gratis App en een heel groot sociaal netwerk van goed bedoelende reizigers die zuinig zijn op het NS personeel. Dat gaat het verschil maken.

Arco Sierts|13.03.14|12:14

@Erik: ik denk dat die campagne juist de emotie / de trigger gaat opleveren om het door jou genoemde punt voorelkaar te krijgen. Het is dus niet ‘het een of het ander’, nee: het een gaat zorgen voor het ander! Ik vind deze stap van NS een strategische doorbraak en buitengewoon goed. Een dikke pluim voor de NS! Dit zet naar mijn overtuiging vele malen meer zoden aan de dijk dan de technocratische systeemillusie van de zwartrijders-werende OV-chipkaart-poortjes. Eindelijk weer de mens centraal!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.