David Kramer, voorzitter, Jonge Veranderaars

‘Geslotenheid van spoorsector remt innovatie’

Geslotenheid in de spoorsector remt innovatie. De nieuwe, jongere generatie spoorprofessionals wil het tij keren en richt zich juist meer op het delen van kennis en openheid. Dat bevordert innovatie. Dat zei directeur Corina de Jongh van Railforum op 10 oktober  tijdens het jubileumfeest van de Jonge Veranderaars. Tijdens deze bijeenkomst werd de nieuwe voorzitter van het netwerk voor jonge professionals in de spoorbranche bekendgemaakt. David Kramer, logistiek analyst bij NedTrain is sinds deze maand de voorman van de jongerenclub.

De groene, lichtgevende stok ging op deze avond symbolisch over van oud-voorzitter Evelien Fleskens, naar Veolia-directeur Manu Lageirse die een korte speech gaf en kwam vervolgens in handen van de kersverse voorzitter.

Oude versus nieuwe cultuur

Directeur Corina de Jongh van Railforum, en mede-oprichter van het jongerennetwerk: “In de railsector heb je het verschil tussen de oude cultuur en de nieuwe cultuur. In de oude cultuur is er sprake van macht, elkaar niet vertrouwen en geslotenheid. De nieuwe cultuur is meer gericht op kennis delen, openheid en er vanuit gaan dat mensen iets vanuit een positieve gedachte delen. Overigens zijn er ook veel oudere spoorprofessionals die volgens de nieuwe cultuur denken.”

“Door vernieuwend denken aan te moedigen en ook ter uitvoering te brengen, drukken we mensen die nog op de oude manier denken weg. Wat wij hopen is dat een aantal mensen in de sector nu wel twee keer nadenkt voordat ze een vernieuwing tegen houden. We willen dat de sector hierdoor in beweging komt”, aldus De Jongh. Om dit te realiseren, gaat de spoorsector twee keer per jaar een idee van de Jonge Veranderaars uitvoeren.

Mijlpaal

Volgens vertrekkend voorzitter Evelien Fleskens heeft de organisatie van het jongerennetwerk in de afgelopen tien jaar diverse veranderingen doorlopen. Het tienjarig bestaan van de Jonge Veranderaars (JV) is daarom ook ‘een mijlpaal om trots op te zijn’. “Wij zijn uitgegroeid tot een netwerk van ruim vijfhonderd leden voor wie samenwerken vanzelfsprekend is. De Jonge Veranderaars worden gehoord én gevraagd door de sector.”

“We helpen commissiecoaches ideeën die jullie op Open Spaces (brainstormsessies, red.), LinkedIn of Twitter inbrengen tot uitvoering te brengen. Dit heeft in de afgelopen tijd geleid tot activiteiten als de JVRace tussen verschillende modaliteiten naar Brussel en bijvoorbeeld ook de activiteit ‘OVoice’ over woordvoering in het OV”, zo spreekt zij de leden toe.

Zichtbaarheid vergroten

David Kramer wil tijdens zijn voorzitterschap de zichtbaarheid van het netwerk te vergroten. “We moeten niet bang zijn om kritisch te denken. Eén van de sterkste punten van de Jonge Veranderaars is de grote diversiteit aan jongeren. Binnen de JV kun je op je eigen verantwoordelijkheid een mening geven en behoor je niet zozeer tot een bedrijf maar tot een groep jongeren die vooruit wil kijken.”

Tijdens het jubileumfeest trad onderzoeker Niels van Oort van de TU Delft naar voren. Van Oort overschrijdt dit jaar de maximumleeftijd van 35 jaar voor leden en dient het jongerennetwerk daarom te verlaten. De onderzoeker biedt namens alle ‘Oude Veranderaars’ zijn hulp aan om het jongerennetwerk te helpen. Deze ‘oude rotten in het vak’ gaan twee keer per jaar een idee van de Jonge Veranderaars ter uitvoering brengen.

Innovaties

De Jonge Veranderaars kregen tijdens de feestelijke bijeenkomst allemaal een arceerstift in de vorm van een vis uitgereikt. Daarmee kunnen zij de ideeën die zij willen inbrengen mee arceren. De vernieuwers in het spoor, tijdens het jubileumfeest speels ‘ViS’ers’ genoemd, kunnen vervolgens deze innovaties uit de spreekwoordelijke vijver hengelen.

Marieke van Gompel

Lees ook:

 

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.