treinongeluk, Santiago de Compostela, Spanje

Spoorbeheerder nu ook verdachte treinramp Spanje

Naast de treinmachinist van Renfe is nu ook spoorbeheerder Adif verdachte in het onderzoek naar de treinramp vorige maand bij het Spaanse Santiago de Compostela. De onderzoeksrechter wil nu ook de medewerkers die ter plekke verantwoordelijk waren voor de veiligheid van het spoor als verdachte horen.

De onderzoeksrechter heeft aan de Spaanse spoorbeheerder gevraagd wie er verantwoordelijkheid droeg voor de veiligheid op de plek waar de treinramp plaatsvond. Hij wil die Adif-werknemer of -werknemers als verdachte aanmerken en verhoren. De onderzoeksrechter sluit niet uit dat zij medeschuldig zijn, maar meent nog steeds de treinmachinist het meest te verwijten valt, zo meldt Nrc.nl.

Waarschuwingsbord

Volgens de onderzoeksrechter was het bord dat machinisten voor de fatale bocht waarschuwt om vaart te minderen van 200 naar 80 kilometer per uur niet voldoende om het ongeluk te voorkomen. De hogesnelheidstrein reed in de bocht 195 kilometer per uur en ontspoorde. Daarna sloeg de trein tegen een muur, waarna een grote ravage ontstond. Bij het treinongeluk vielen 79 doden en raakten tientallen mensen gewond.

De treinmachinist wordt verdacht van dood door schuld. Hij gaf bijna onmiddellijk na het ongeluk toe dat hij veel te hard door de bocht was gegaan. De machinist was vlak voor of tijdens de ontsporing van de trein aan het bellen met een collega.

Handsfree bellen

In Spanje is sinds de treinramp onder andere besloten dat treinmachinisten binnenkort handsfree met de verkeersleiding moeten bellen. Dat is een van de maatregelen die de regering heeft voorgesteld om de veiligheid op het spoor beter te waarborgen.

Daarnaast wil de regering ook de snelheidslimieten en spoorbeveiligingssystemen tegen het licht houden en de bewegwijzering verbeteren. Verder worden aspirant-machinisten voortaan gekeurd op hun psychische en lichamelijke gesteldheid.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.