Dennis Mortier, Pieter Hazejager, Consolid

Consolid geeft zij-instromers nieuwe kans in railsector

Consolid zorgt voor een nieuwe aanwas van werknemers in de Nederlandse railbranche. De detacheringsorganisatie doet dat onder meer door zij-instromers op te leiden en om te scholen. Werknemers kunnen bijvoorbeeld een driejarige mbo-opleiding voor machinisten volgen. Consolid, met vestigingen in heel Nederland, biedt flexibel inzetbaar personeel aan alle OV-bedrijven en spoorgoederenvervoerders in Nederland.

De organisatie sloot onlangs een overeenkomst met NS Reizigers, NS Highspeed en NedTrain om gekwalificeerde machinisten en conducteurs bij de vervoersbedrijven in te zetten. Het bedrijf werkt verder samen met Arriva, DB Schenker, RRF en Rurtalbahn. Doordat werknemers de kans krijgen om een opleiding te volgen of zich om te scholen, blijft het werk in de railbranche uitdagend en afwisselend. Consolid is door het ministerie van Infrastructuur en Milieu gecertificeerd om personeel voor de spoorsector te leveren.

Mbo-opleiding machinist

De detacheringsorganisatie startte op 3 september samen met ROC Eindhoven en opleidingsinstituut RDP Services met een driejarige mbo-opleiding voor machinist begonnen. De lessen worden gegeven bij RDP Services in Rotterdam.

Het gaat om een BBL-opleiding (Beroeps Begeleidende Leerweg). Dat betekent dat leerlingen een groot deel van de tijd bij een bedrijf werken en daarnaast ook nog naar school gaan. Directeur Dennis Mortier: “Wij zijn de eerste in Nederland die dit in een werkleertraject doen.”

Tweede stap in carrière zetten

“Bij andere MBO-opleidingen gaat het om BOL-opleidingen”, legt de directeur uit. BOL staat voor Beroeps Opleidende Leerweg, waarbij studenten overdag naar school gaan en stages lopen om praktijkervaring op te doen. “Waar de BOL-opleiding zich veelal richt op jongeren, richt Consolid zich met de vakopleiding vooral op zij-instromers. Mensen die een tweede stap in hun carrière zetten”, aldus Mortier.

Bedrijven in het spoorvervoer kunnen een beroep doen op Consolid voor flexibel inzetbaar personeel. Mortier: “Dat betekent dat machinisten, rangeerders en procesleiders ingezet worden op projectbasis of voor calamiteiten zoals bijvoorbeeld sneeuw ruimen. We bieden werknemers flexibiliteit vanaf een paar uur.”

Online database met personeelsinformatie

Daarnaast biedt Consolid werkgevers een online database waarin zijn personeelsinformatie kunnen vinden. De werkgever krijgt daarbij alleen toegang tot de relevante gegevens van de werknemers die zij hebben ingehuurd. Ze kunnen online informatie ophalen zoals certificaten, roosters en facturen.

Mortier: “Veel klanten hebben te maken met economisch moeilijke tijden en nemen daarom liever mensen op projectbasis aan. Wij bieden de werknemers toch de zekerheid van een vast contract met dezelfde arbeidsvoorwaarden. Daarnaast is het afwisselend omdat ze steeds een ander project uitvoeren en voor een andere werkgever aan de slag zijn.”

Omscholing mogelijk

De zekerheid voor de werknemers zit hem in het contract met een minimum aantal uren. Daarbij kan het om een 32- of een 40-urige werkweek gaan, maar ook andere vormen. Pieter Hazejager, business unit manager rail: “We hebben nu op het moment verschillende collega’s met een nuluren-contract die fulltime in de week werken.”

Consolid biedt werknemers ook de mogelijkheid tot omscholing. Hazejager: “Op dit moment is bijvoorbeeld een machinist die voorheen in het reizigersvervoer werkte, zich aan het omscholen voor het rijden van de Betuweroute. Hij kon al rangeren en gaat nu zijn certificaat ERTMS halen.”

Volgens Mortier zit er veel potentie in de zij-instromers. “Het is onze ambitie om daar een leidende rol in te krijgen.”

Oprichting Consolid

Consolid is in 1990 opgericht als eerste uitzendorganisatie voor buschauffeurs in het stads- en streekvervoer. In de loop der jaren breidde de dienstverlening zich uit naar functies in de transport en veiligheid. Consolid is zich vanaf 2009 ook op railvervoer gaan richten. Momenteel werken dagelijks 1300 medewerkers voor het bedrijf.

Marieke van Gompel 

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.