leerling-monteurs, Strukton Rail

Leerling-monteurs starten opleiding bij Strukton Rail West

Elf leerling-monteurs zijn dinsdag begonnen met een tweejarige mbo-opleiding Elektrotechniek bij Strukton Rail West. Strukton Rail is hiermee de eerste spooraannemer in Nederland die een erkende elektrotechnische mbo-opleiding aanbiedt in de railinfra. 

De jongeren volgen de opleiding op mbo niveau 2 bij het ROC van Amsterdam en hebben daarnaast een betaalde baan bij Strukton Rail West. De jongeren hebben daarbij een baangarantie.

De opleiding is ontwikkeld door Strukton Rail West, het ROC van Amsterdam, Railinfra Opleidingen en de Stichting Consortium Beroepsonderwijs die als partner deelnemen in het Railcollege. De partijen bieden de leerlingmonteurs een vernieuwend en op de praktijk gericht werk- en leertraject.

Beveiligingstechniek

De leerling-monteurs gaan bij Strukton Rail West werken aan de beveiligingstechniek. Daarnaast gaan ze om de week naar school. 

Zij volgen op het ROC van Amsterdam en bij Railinfra Opleidingen modules die in het teken staan van onder andere oriëntatie op het beroep, veiligheid aan het spoor en onderhoud en reparatie aan diverse typen wissels en overwegen. Daarnaast hebben de praktijkbegeleiders van Strukton Rail West een belangrijke rol.

In de opleiding zijn belangrijke railinfra-specifieke certificaten zijn geïntegreerd. Na anderhalf jaar zijn de jongeren zij klaar met hun opleiding en hebben zij een diploma mbo 2 Monteur Railinfra E op zak.

 Voor Strukton Rail heeft dit het voordeel dat zij al gedurende het opleidingstraject inzetbaar zijn als (junior) elektrotechnisch monteur. Zij kunnen daardoor twee jaar eerder aan de slag dan collega’s die dit traject niet hebben doorlopen.

Railcollege

Deze op de beroepspraktijk gerichte opleidingsvorm past in de aanpak van het Railcollege. Het Railcollege, dat is opgebouwd uit diverse initiatiefnemers uit de railsector, verbetert het arbeidsmarktperspectief voor werkgevers en werknemers in deze sector. Het zorgt voor een breed scala aan kwalitatief hoogwaardige bedrijfs- en beroepsopleidingen op mbo-niveau.

Dat is nodig omdat de komende jaren er in de railsector enkele duizenden medewerkers op mbo-niveau uitstromen. Tegelijkertijd komen er steeds minder nieuwe mbo’ers beschikbaar op de arbeidsmarkt.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.