Machinist, NS

NS leidt voor het eerst treinmachisten op bij ROC Amsterdam

Het ROC van Amsterdam begint in september van dit jaar met een tweejarige machinisten-opleiding. Het opleidingscentrum verzorgt de opleiding in samenwerking met de NS. “De samenwerking van de NS met een ROC is uniek, want sinds de oprichting leidt de NS al zijn eigen machinisten op”, vertelt opleidingsmanager Theo Prins van het ROC van Amsterdam.

29 leerlingen starten in september met het eerste studiejaar. Prins: “De nieuwe mbo-opleiding Machinist Railvervoer maakt het voor mbo’s mogelijk om machinisten op te leiden en te diplomeren.” De opleiding heeft het mbo-niveau 3.

Tekort aan machinisten

“De NS heeft de samenwerking met het ROC van Amsterdam gezocht om deze opleiding vorm te geven”, aldus Prins. De spoorvervoerder speelt daarmee in op een tekort aan machinisten dat er dreigt te ontstaan door de vergrijzing en de toenemende groei van het treinvervoer.

De opleiding begint vooralsnog als een pilot. Als het een succes is, dan wordt de machinisten-opleiding een permanente studierichting van het ROC. Ook wordt de opleiding dan mogelijk bij andere ROC-vestigingen uitgerold.

Strenge selectie

Aan de toelating van leerlingen ging een strenge selectie vooraf. Prins: “Ondanks de late werving, hadden wij in totaal 125 aanmeldingen. Bij de intakegesprekken hebben we een eerste schifting gemaakt. Daarna vond de psychologische test plaats. Uiteindelijk zijn daar 29 jongeren van overgebleven.”

NS Reizigers zorgt, als door VTL erkend leerbedrijf, voor de stageplaatsen en het ROC van Amsterdam verzorgt in samenwerking met NS Opleidingen de theoretische kant van de opleiding. Leerlingen zullen regelmatig naar het NS Simulatorcentrum in Amersfoort gaan om te leren hoe een trein bestuurd moet worden.

Oefenen met simulator

Projectleider Paul Balsters: ”We maken dankbaar gebruik van de moderne simulatoren en de expertise van NS. Op deze manier kunnen we ook de in de praktijk niet veel voorkomende situaties laten beoefenen door de deelnemers. Zo bereiden we de deelnemers optimaal voor op het uitvoeren van hun toekomstige functie.”

Prins: “Het ROC leidt op tot volledig bevoegd machinist. We richten ons samen met de NS met name op het personenvervoer, maar er is ook aandacht voor goederenvervoer.” De samenwerking met de NS betekent niet dat de afgestudeerde machinisten per se bij de NS aan de slag moeten. Met het diploma kunnen ze in alle sectoren en bij alle vervoersbedrijven in Nederland gaan werken.

Meeloopstage

Prins: “Ieder studiejaar bestaat uit vier blokken. Het eerste jaar begint met vier dagen theorie en een dag een meeloopstage bij de NS. In het tweede jaar ligt er meer accent op de praktijkcomponent.”

De machinisten-opleiding is een onderdeel van het Railcollege bij het ROC van Amsterdam. Onder Railcollege vallen ook de NedTrain TechniekFabriek en Strukton Rail West. De TechniekFabriek van NedTrain leidt jongeren op tot railvoertuigmonteur.

Railcollege

Strukton Rail West is een elektrotechnische mbo-opleiding in samenwerking met spooraannemer Strukton Rail. De machinisten-opleiding is een mbo 3-niveau waar de TechniekFabriek en Strukton Rail West leerlingen tot niveau 2 opleiden.

Marieke van Gompel

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “NS leidt voor het eerst treinmachisten op bij ROC Amsterdam”

Bilal Ezzkak|18.08.12|19:59

Geachte heer/ mevrouw

Mijn naam is Bilal Ezzkak ben 28jaar jong en bereid om een opleiding te volgen voor een goede toekomst bij NS. Ik ben per direkt beschikbaar.
Alvat bedankt,

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

NS leidt voor het eerst treinmachisten op bij ROC Amsterdam | SpoorPro.nl
Machinist, NS

NS leidt voor het eerst treinmachisten op bij ROC Amsterdam

Het ROC van Amsterdam begint in september van dit jaar met een tweejarige machinisten-opleiding. Het opleidingscentrum verzorgt de opleiding in samenwerking met de NS. “De samenwerking van de NS met een ROC is uniek, want sinds de oprichting leidt de NS al zijn eigen machinisten op”, vertelt opleidingsmanager Theo Prins van het ROC van Amsterdam.

29 leerlingen starten in september met het eerste studiejaar. Prins: “De nieuwe mbo-opleiding Machinist Railvervoer maakt het voor mbo’s mogelijk om machinisten op te leiden en te diplomeren.” De opleiding heeft het mbo-niveau 3.

Tekort aan machinisten

“De NS heeft de samenwerking met het ROC van Amsterdam gezocht om deze opleiding vorm te geven”, aldus Prins. De spoorvervoerder speelt daarmee in op een tekort aan machinisten dat er dreigt te ontstaan door de vergrijzing en de toenemende groei van het treinvervoer.

De opleiding begint vooralsnog als een pilot. Als het een succes is, dan wordt de machinisten-opleiding een permanente studierichting van het ROC. Ook wordt de opleiding dan mogelijk bij andere ROC-vestigingen uitgerold.

Strenge selectie

Aan de toelating van leerlingen ging een strenge selectie vooraf. Prins: “Ondanks de late werving, hadden wij in totaal 125 aanmeldingen. Bij de intakegesprekken hebben we een eerste schifting gemaakt. Daarna vond de psychologische test plaats. Uiteindelijk zijn daar 29 jongeren van overgebleven.”

NS Reizigers zorgt, als door VTL erkend leerbedrijf, voor de stageplaatsen en het ROC van Amsterdam verzorgt in samenwerking met NS Opleidingen de theoretische kant van de opleiding. Leerlingen zullen regelmatig naar het NS Simulatorcentrum in Amersfoort gaan om te leren hoe een trein bestuurd moet worden.

Oefenen met simulator

Projectleider Paul Balsters: ”We maken dankbaar gebruik van de moderne simulatoren en de expertise van NS. Op deze manier kunnen we ook de in de praktijk niet veel voorkomende situaties laten beoefenen door de deelnemers. Zo bereiden we de deelnemers optimaal voor op het uitvoeren van hun toekomstige functie.”

Prins: “Het ROC leidt op tot volledig bevoegd machinist. We richten ons samen met de NS met name op het personenvervoer, maar er is ook aandacht voor goederenvervoer.” De samenwerking met de NS betekent niet dat de afgestudeerde machinisten per se bij de NS aan de slag moeten. Met het diploma kunnen ze in alle sectoren en bij alle vervoersbedrijven in Nederland gaan werken.

Meeloopstage

Prins: “Ieder studiejaar bestaat uit vier blokken. Het eerste jaar begint met vier dagen theorie en een dag een meeloopstage bij de NS. In het tweede jaar ligt er meer accent op de praktijkcomponent.”

De machinisten-opleiding is een onderdeel van het Railcollege bij het ROC van Amsterdam. Onder Railcollege vallen ook de NedTrain TechniekFabriek en Strukton Rail West. De TechniekFabriek van NedTrain leidt jongeren op tot railvoertuigmonteur.

Railcollege

Strukton Rail West is een elektrotechnische mbo-opleiding in samenwerking met spooraannemer Strukton Rail. De machinisten-opleiding is een mbo 3-niveau waar de TechniekFabriek en Strukton Rail West leerlingen tot niveau 2 opleiden.

Marieke van Gompel

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “NS leidt voor het eerst treinmachisten op bij ROC Amsterdam”

Bilal Ezzkak|18.08.12|19:59

Geachte heer/ mevrouw

Mijn naam is Bilal Ezzkak ben 28jaar jong en bereid om een opleiding te volgen voor een goede toekomst bij NS. Ik ben per direkt beschikbaar.
Alvat bedankt,

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.