Treinongeluk, machinist, Stavoren

Machinist treinongeval Stavoren toch niet vervolgd

De 60-jarige machinist uit Goor die betrokken was bij het treinongeval in Stavoren in juli 2010 wordt toch niet vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) besloten.

Een jaar geleden maakte het OM nog bekend wel strafvervolging in te gaan stellen tegen de man, omdat hij nalatig zou zijn geweest. Op dat moment waren nog niet alle onderzoeken naar de toedracht van het ongeluk afgerond.

Gebreken spoorbaanvak

Uit het definitieve proces-verbaal van de spoorwegpolitie blijkt dat er gebreken zijn geconstateerd aan het spoorbaanvak. Ook zouden er onvolkomenheden zitten in de werkopdracht van de machinist. Op basis van alle conclusies die nu beschikbaar zijn, vindt het OM nu dat vervolging “niet opportuun” is.

Op 25 juli schoot slijptrein Speno in Stavoren door een stootjuk. Daarbij ramde de trein een tankwagen en verwoestte de watersportzaak van Henk de Groot.

Andere betrokkenen

Van twee andere betrokkenen bij het ongeval, een Italiaanse machinist en een technicus, had het OM vorig jaar al beslist dat ze niet vervolgd zouden worden. De nieuwe onderzoeken vormen geen aanleiding om op die beslissing terug te komen.

Vorig najaar publiceerde de Onderzoeksraad voor de Veiligheid haar eindconclusies al. Dat onderzoek stond los van het strafrechtelijk onderzoek van het OM. Volgens de raad werd het onderzoek veroorzaakt door gebrekkige aandacht voor veiligheid van alle betrokken bedrijven.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.