Koninklijke trein op Station Antwerpen

Koning Willem-Alexander ziet dat Nederlandse spoor te vol is voor Koninklijke trein

De Koninklijke trein in Antwerpen voorafgaand aan de laatste officiële rit. 2023, Remko de Waal / ANP

Koning Willem-Alexander heeft zich tijdens het staatsbezoek aan België uitgelaten over het afscheid van de Koninklijke trein. Volgens de Koning is het jammer dat er aan “zo’n mooie traditie” een einde komt, maar hij stelt tevens dat de Koninklijke trein letterlijk en figuurlijk niet meer in de huidige tijd past.

“Het netwerk is zo vol; je kan daar bijna geen treinen meer tussen passen. En deze wagon kan ook niet meer aangehangen worden bij de moderne Intercity’s. Daarom heeft NS deze beslissing gewoon moeten nemen”, aldus de Koning. Hij en Koningin Máxima zullen naar eigen zeggen in de toekomst met veel plezier de ‘gewone’ trein pakken. “De afgelopen tien jaar hebben we vaker in een normale trein gezeten dan in de Koninklijke trein dus dat dat is niks nieuws”.

NS maakte vorige week bekend dat het staatsbezoek aan België het einde zou markeren van de inzet van de Koninklijke trein. “De Koninklijke trein krijgt na 160 jaar definitief een plek in het museum, maar het spoor maakt zich op voor de toekomst. In die toekomst blijft de trein voor iedereen en uiteraard zullen de Nederlandse Spoorwegen de Koning en Koningin ook dan graag blijven verwelkomen”, aldus Wouter Koolmees, president-directeur van NS.

In de loop van het jaar gaat de trein definitief met pensioen. “Tot einde van dit jaar is de Koninklijke trein in principe nog operationeel, maar kans dat ie ingezet wordt is heel klein”, zei de Koning tot slot. De Koninklijke trein is gebaseerd op een zogeheten SR10 Intercity Rijtuig 1e klasse en werd in 1993 in gebruik genomen.

Lees ook:

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is chef redactie van SpoorPro en de RailTech-titels.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Koning Willem-Alexander ziet dat Nederlandse spoor te vol is voor Koninklijke trein | SpoorPro.nl
Koninklijke trein op Station Antwerpen

Koning Willem-Alexander ziet dat Nederlandse spoor te vol is voor Koninklijke trein

De Koninklijke trein in Antwerpen voorafgaand aan de laatste officiële rit. 2023, Remko de Waal / ANP

Koning Willem-Alexander heeft zich tijdens het staatsbezoek aan België uitgelaten over het afscheid van de Koninklijke trein. Volgens de Koning is het jammer dat er aan “zo’n mooie traditie” een einde komt, maar hij stelt tevens dat de Koninklijke trein letterlijk en figuurlijk niet meer in de huidige tijd past.

“Het netwerk is zo vol; je kan daar bijna geen treinen meer tussen passen. En deze wagon kan ook niet meer aangehangen worden bij de moderne Intercity’s. Daarom heeft NS deze beslissing gewoon moeten nemen”, aldus de Koning. Hij en Koningin Máxima zullen naar eigen zeggen in de toekomst met veel plezier de ‘gewone’ trein pakken. “De afgelopen tien jaar hebben we vaker in een normale trein gezeten dan in de Koninklijke trein dus dat dat is niks nieuws”.

NS maakte vorige week bekend dat het staatsbezoek aan België het einde zou markeren van de inzet van de Koninklijke trein. “De Koninklijke trein krijgt na 160 jaar definitief een plek in het museum, maar het spoor maakt zich op voor de toekomst. In die toekomst blijft de trein voor iedereen en uiteraard zullen de Nederlandse Spoorwegen de Koning en Koningin ook dan graag blijven verwelkomen”, aldus Wouter Koolmees, president-directeur van NS.

In de loop van het jaar gaat de trein definitief met pensioen. “Tot einde van dit jaar is de Koninklijke trein in principe nog operationeel, maar kans dat ie ingezet wordt is heel klein”, zei de Koning tot slot. De Koninklijke trein is gebaseerd op een zogeheten SR10 Intercity Rijtuig 1e klasse en werd in 1993 in gebruik genomen.

Lees ook:

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is chef redactie van SpoorPro en de RailTech-titels.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.