Treinverkeer Utrecht CS ligt plat na storing, foto: ANP

NS: zondag rijden geen treinen meer door IT-storing

Als gevolg van een grote IT-storing die het spoorwegnet zondag grotendeels plat legde, rijden er zondagavond geen treinen meer, laat de NS weten.

Eerder meldde de spoorvervoerder te verwachten dat er na 20.00 uur weer treinen zouden rijden.

“Hoewel de oorzaak van de storing inmiddels verholpen is, is de impact groot”, zegt NS in een verklaring. “Om betrouwbaar te kunnen opstarten, moeten systemen geüpdate worden en treinen op de juiste plaats worden gebracht. Dat vergt tijd”, aldus de NS.

De reisadviezen in de NS Reisplanner zijn door de storing niet actueel en op stations kan zelfs geen enkele informatie gegeven worden over de treinen.

Alleen op trajecten van regionale vervoerders wordt gereden, al is de reisinformatie hier ook niet actueel. Er wordt nog altijd hard gewerkt aan een oplossing, zo meldt NS.

Advies om treinreis uit te stellen

De NS adviseerde al eerder om de treinreis uit te stellen of een alternatief te zoeken als mensen al onderweg waren. Wie al bezig was met een reis, heeft in veel gevallen bij het eerstvolgende station de trein moeten verlaten. De woordvoerder van de NS laat weten dat er inmiddels veel personeel is om de mensen van informatie te voorzien.

Er is geen aanleiding om te denken dat het gaat om een mogelijke hack van het systeem, kan de NS verder melden. Het besluit om te stoppen met rijden is er een “dat je liever niet neemt”, maar niet alleen was er geen actuele reisinformatie voor reizigers, ook waren er achter de schermen problemen. Zo was het door de storing lastig om personeel en treinen opnieuw in te delen als er bijvoorbeeld ergens vertraging zou ontstaan.

Bron: ANP

Update: 19.17 uur

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

3 reacties op “NS: zondag rijden geen treinen meer door IT-storing”

A C F Sierts|04.04.22|07:51

Ook nu blijkt weer dat NS (net als ProRail en de Ministeriele ambtenarij) volstrekt klantautistisch is. Het is werkelijk ongehoord schandalig en *meer* dan extreem a-sociaal om vele tienduizenden reizenden over heel Nederland (!) “bekijk het maar” te melden. Dan heb je je spoorse bedrijfsvoering overduidelijk niet meer in de hand – iets wat ook al blijkt bij de steeds weer herhalende extreme treinstrandingen.

Dit kan en moet serieuze consequenties hebben.

Pat Rick|04.04.22|09:59

Men moet processen en besluitvorming versnellen: kijk naar backup & restore procedures en business continuity bij NS. Als zaken mis gaan binnen een uur zaken weer terugdraaien. En misschien werken met duplicatie in Data Centers (zoals bij banken)

Grote ellende was er ook bij treinreizigers Schiphol. N/Z-lijn zsm doortrekken ipv afhankelijkheid NS/ProRail. Met P&R langs A4 bij Hoofddorp, als alternatieve uitstapplaats Schiphol en voor forensen naar A’dam.

Eric Struch|04.04.22|14:26

Kennelijk ontbreekt bij NS ook de wil of het vermogen tot improvisatie. Er was eigenlijk geen enkele technische belemmering om, zij het beperkt treinen te laten rijden.

Verder moet het ministerie van I&W NS eindelijk eens houden aan de verplichting om daadwerkelijk vervangend busvervoer in te zetten. Te vaak gebeurt dit niet of veel te laat. Bij grotere verstoringen worden reizigers meestal helemaal aan hun lot overgelaten onder het mom dat er toch niet genoeg bussen zijn.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.