Europese Commissie keurt fusie Thalys en Eurostar goed

De Europese Commissie heeft dinsdag de voorgestelde fusie tussen Thalys en Eurostar goedgekeurd, waardoor het samengaan van de bedrijven weer een stap dichterbij komt. In 2019 werden de plannen voor de fusie van de spoorvervoerders voor het eerst aangekondigd.  

De samengevoegde spoorondernemingen gaan straks verder onder de naam Eurostar met de holdingmaatschappij in Brussel. Het bedrijf zal treindiensten exploiteren in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België, Nederland en Duitsland.

Fusieplannen

De fusieplannen waren vanwege de coronacrisis tijdelijk op de lange baan geschoven. De SNCF wordt  meerderheidsaandeelhouder van deze holding, terwijl de NMBS 18,5 procent van de aandelen zal bezitten. De vervoerders hebben in totaal ongeveer vijftig hogesnelheidstreinen.

Voorafgaand aan de coronapandemie mikten Eurostar en Thalys op een gecombineerd jaarlijks passagiersvolume van 30 miljoen tegen 2030. De pandemie eiste echter een tol van de operators, waarbij zowel Eurostar als Thalys financiële reddingslijnen nodig hadden. Het aantal passagiers op de Eurostar daalde vorig jaar met 35 procent tot 1.637 miljoen, terwijl Thalys in 2021 2,7 passagiers vervoerde.

Dit artikel verscheen eerder bij zusteruitgave RailTech.com.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.