Stadler citylink

Stadler noteert miljardenorder van Duits-Oostenrijks consortium

De Zwitserse treinenbouwer Stadler gaat tot 504 trams leveren aan een Duits-Oostenrijks consortium van zes vervoersbedrijven. Het is naar eigen zeggen het grootste contract in de geschiedenis van het bedrijf, met een totale waarde van maximaal vier miljard euro. 

Het contract omvat een vaste bestelling van 246 Citylink-voertuigen, ter waarde van 1,7 miljard euro. Volgens de overeenkomst zal Stadler ook onderhoudswerkzaamheden uitvoeren voor een duur van maximaal 32 jaar. In het contract is een optie opgenomen voor nog eens 258 Citylink-units, die, afhankelijk van de configuratie, als tram of trein kunnen worden ingezet.

Eerste levering in 2024

Verkehrsbetriebe Karlsruhe (VBK), de Albtal-Verkehrs-Gesellschaft (AVG), Saarbahn, Schiene Oberösterreich, de deelstaat Salzburg en Zweckverband Regional-Stadtbahn Neckar-Alb gaan gebruik maken van de Stadler-trams. Saarbahn, verantwoordelijk voor het netwerk in en rond de Duitse stad Saarbrücken, neemt in 2024 de eerste vier trams in ontvangst.

De vervoerders stellen de Citylink-trams elk naar eigen behoefte samen. Zo kiest AVG voor een toilet en fietsenrekken, terwijl Schiene Oberösterreich bagagerekken wil. “In het projectteam hebben we uren besteed aan het ontwikkelen van een gemeenschappelijke set specificaties. We hebben een norm gedefinieerd met maximaal vijf andere versies om te voldoen aan de specifieke eisen van de vervoerder, zoals instaphoogte, coating en plaats van inzet”, zegt algemeen projectmanager Thorsten Erlenkötter van Verkehrsbetriebe Karlsruhe.

Uniek inkoopconcept

Volgens het Duits-Oostenrijkse consortium is hun inkoopconcept uniek in de wereld. “De zes vervoerders staan volledig achter hun concept. Dat bestaat uit tram/treinen die grote steden kunnen verbinden met hun respectieve regio’s volgens het Karlsruhe-model. Mensen kunnen zo snel rechtstreeks naar het centrum reizen zonder van trein te hoeven wisselen”, aldus Christian Höglmeier, technisch directeur van Verkehrsbetriebe Karlsruhe. Het stadsvervoersbedrijf Karlsruhe is de verantwoordelijke entiteit voor de uitvoering van het contract.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.