Perron 1 Rotterdam Centraal verbouwd voor Eurostar

Avondlockdown verlengd, basisscholen eerder met kerstvakantie

De avondlockdown wordt verlengd tot en met 14 januari en basisscholen gaan een paar dagen eerder met kerstvakantie. Deze maatregelen gaat het demissionaire kabinet dinsdagavond aankondigen op de coronapersconferentie melden ingewijden aan het ANP.

Uit cijfers van Translink die zustervakblad OVPro analyseerde blijkt dat sinds de invoering van de avondlockdown het aantal reisbewegingen in het openbaar vervoer na 18.00 uur met een kwart is gedaald. Overdag veranderde er nagenoeg niets aan het OV-gebruik, ondanks de aanscherping van het thuiswerkadvies.

Aantal reizen op werkdagen afgenomen

Gemiddeld nam het aantal reizen met trein, bus, tram en metro op werkdagen met 4 procent af, blijkt uit cijfers van de OV-chipkaart die worden bijgehouden door Translink. Sinds eind november heeft vrijwel alles in het land een sluitingstijd van 17.00 uur en geldt het advies om volledig thuis te werken.

NS-topvrouw Marjan Rintel heeft aangegeven plannen op tafel te hebben liggen om de dienstregeling af te schalen als de coronamaatregelen worden verlengd.

Basisscholen gaan dicht

Vanaf volgende week dinsdag gaan de basisscholen dicht. Maandag zijn ze dus nog wel open, aldus ingewijden. Zonder maatregelen zou de kerstvakantie op vrijdag 24 december beginnen.

Het is nog niet bekend of scholen tijdens de sluiting online onderwijs gaan geven, of dat de leerlingen echt eerder vakantie hebben. Ingewijden zeggen dat net zoals tijdens eerdere schoolsluitingen, scholen worden gevraagd om noodopvang te regelen voor kwetsbare kinderen of kinderen wier ouders een cruciaal beroep uitoefenen.

‘Heel zware besluitvorming’

Demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) zei na afloop van het ministersoverleg dat het kabinet “heel zware besluitvorming heeft gehad”. Vorige week schreef hij nog op Twitter dat het “de inzet” was van het kabinet om de scholen rondom de kerstvakantie open te houden. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) liet maandag al doorschemeren dat het eerder sluiten van scholen een serieuze optie voor het kabinet was.

Het kabinet vreesde dat basisschoolkinderen sneller familieleden zouden besmetten tijdens kerstbezoek als zij niet eerder vrij van school zouden krijgen. Met een vervroegde kerstvakantie hebben schoolgaande kinderen een week voor Kerstmis minder onderling contact en is de kans op besmetting dus kleiner.

Bron: MvG/ANP

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.