Renfe-Avlo

Allrail waarschuwt voor stagnatie van grensoverschrijdend treinverkeer

Foto: Renfe

Belangengroep Allrail waarschuwt dat er door overheden nog te weinig gedaan om grensoverschrijdend treinverkeer binnen Europa te faciliteren. Daarmee dreigen Europese plannen om het aantal treinpassagiers tot aan 2030 te verdubbelen uit de rails te lopen.

Allrail wijst in zijn waarschuwing naar recent onderzoek door Investigate Europe waaruit onder meer blijkt dat investeringen achter blijven, er nog te veel protectionisme is en dat informatie over reizen binnen Europa veel te veel verspreid is. Volgens Allrail wordt reizigers op die manier de toegang tot een functionerend Europees spoornetwerk ontzegd.

‘Overheden moedigen liberalisering onvoldoende aan’

Daarnaast doen overheden wat Allrail betreft nog te weinig om liberalisering en concurrentie op het spoor aan te moedigen. Dat is in slechts een handvol landen gebeurd, maar sorteert volgens de belangenclub wel effect. Allrail wijst naar het voorbeeld van de SNCF-activiteiten in Spanje. Sinds het daar de strijd aangaat met vervoerder Renfe op het traject Madrid-Barcelona, zou het aantal passagiers vanaf mei met 17 procent toegenomen zijn ten opzichte van het aantal dat in heel 2019 tussen die twee steden de trein nam.

Met name in België en Noorwegen zouden de nationale vervoerders nog teveel een voorkeursbehandeling krijgen. “De claims dat de liberalisering van het spoor een mislukking is, zijn onzin. Het tegendeel is waar, het proces krijgt nauwelijks de kans op op gang te komen”, zegt Allrail-baas Erich Forster.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.