Mondkapje in de trein, foto: ANP

Puntensysteem voor overtredingen in het OV, een goed idee?

Is het een goed idee om in het openbaar vervoer een puntensysteem in te voeren? CDA-Kamerlid Amhaouch heeft aan de staatssecretaris Steven van Weyenberg van IenW gevraagd wat hij vindt van het puntensysteem voor OV-reizigers, gebaseerd op het Duitse rijbewijssysteem. 

Het Duitse systeem werkt als volgt. Voor lichte overtredingen krijg je 1 punt, bij zwaardere overtredingen 2 of 3. Bij 8 punten sluit dan de deur. Bij minderjarigen wordt er een brief naar de ouders gestuurd.

“Veiligheid in het openbaar vervoer is voor de OV-sector een prioriteit”, schrijft staatssecretaris Van Weyenberg als reactie. Zes keer per jaar is er een landelijk overleg sociale veiligheid, waarin IenW met vervoerders, het ministerie van Justitie en Veiligheid, decentrale overheden, politie en vakbonden de ontwikkelingen op het gebied van sociale veiligheid bespreken.

In Nederland is er een wettelijk reisverbod dat ook toegekend kan worden door vervoerders na een bepaald aantal overtredingen. Vervoerders bepalen binnen de kaders van het Openbaar Ministerie zelf voor welke overtredingen ze een reisverbod opleggen. Bij zwartrijden wordt bijvoorbeeld bij de meeste vervoerders na vijf keer overgegaan tot een reisverbod. Bij geweldsincidenten kan een verbod al na één keer worden opgelegd.

Strafpuntensysteem Duitsland

Het strafpuntensysteem in Duitsland geldt ook voor buitenlanders. Voor verkeersovertredingen met een boete vanaf 60 euro of verkeersmisdrijven worden 1 tot 3 strafpunten toegekend. Voor lichte overtredingen wordt 1 punt gegeven. Bij zwaardere overtredingen worden 2 of 3 punten gegeven.

Bij 8 punten volgt een rijontzegging. De punten kunnen na verloop van tijd worden kwijtgescholden. Overtredingen die met 1 punt werden bestraft, worden na 2,5 jaar uit het register geschrapt, die met 2 punten na 5 jaar, die met 3 punten na 10 jaar.

Het aantal punten kan (met één punt) worden verlaagd door vrijwillig (en op eigen kosten) deel te nemen aan een cursus (Fahreignungsseminar). Deze cursus is vergelijkbaar met de Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer (EMG) in Nederland.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Hendriëlle de Groot

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Puntensysteem voor overtredingen in het OV, een goed idee? | SpoorPro.nl
Mondkapje in de trein, foto: ANP

Puntensysteem voor overtredingen in het OV, een goed idee?

Is het een goed idee om in het openbaar vervoer een puntensysteem in te voeren? CDA-Kamerlid Amhaouch heeft aan de staatssecretaris Steven van Weyenberg van IenW gevraagd wat hij vindt van het puntensysteem voor OV-reizigers, gebaseerd op het Duitse rijbewijssysteem. 

Het Duitse systeem werkt als volgt. Voor lichte overtredingen krijg je 1 punt, bij zwaardere overtredingen 2 of 3. Bij 8 punten sluit dan de deur. Bij minderjarigen wordt er een brief naar de ouders gestuurd.

“Veiligheid in het openbaar vervoer is voor de OV-sector een prioriteit”, schrijft staatssecretaris Van Weyenberg als reactie. Zes keer per jaar is er een landelijk overleg sociale veiligheid, waarin IenW met vervoerders, het ministerie van Justitie en Veiligheid, decentrale overheden, politie en vakbonden de ontwikkelingen op het gebied van sociale veiligheid bespreken.

In Nederland is er een wettelijk reisverbod dat ook toegekend kan worden door vervoerders na een bepaald aantal overtredingen. Vervoerders bepalen binnen de kaders van het Openbaar Ministerie zelf voor welke overtredingen ze een reisverbod opleggen. Bij zwartrijden wordt bijvoorbeeld bij de meeste vervoerders na vijf keer overgegaan tot een reisverbod. Bij geweldsincidenten kan een verbod al na één keer worden opgelegd.

Strafpuntensysteem Duitsland

Het strafpuntensysteem in Duitsland geldt ook voor buitenlanders. Voor verkeersovertredingen met een boete vanaf 60 euro of verkeersmisdrijven worden 1 tot 3 strafpunten toegekend. Voor lichte overtredingen wordt 1 punt gegeven. Bij zwaardere overtredingen worden 2 of 3 punten gegeven.

Bij 8 punten volgt een rijontzegging. De punten kunnen na verloop van tijd worden kwijtgescholden. Overtredingen die met 1 punt werden bestraft, worden na 2,5 jaar uit het register geschrapt, die met 2 punten na 5 jaar, die met 3 punten na 10 jaar.

Het aantal punten kan (met één punt) worden verlaagd door vrijwillig (en op eigen kosten) deel te nemen aan een cursus (Fahreignungsseminar). Deze cursus is vergelijkbaar met de Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer (EMG) in Nederland.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Hendriëlle de Groot

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.