Een bord met een verwijzing naar de mondkapjesplicht op station Rotterdam Centraal

Mondkapjesplicht op stations en perrons keert terug

Foto: Marieke van Gompel

De mondkapjesplicht op stations en op perrons keert op vrijdag 6 november weer terug. De mondkapjes zijn opnieuw verplicht op alle publieke locaties binnen waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden, inclusief haltes voor het openbaar vervoer. Dat heeft het kabinet dinsdagavond bekendgemaakt bij de persconferentie over de coronaregels. 

Het kabinet kondigde een aanscherping van de maatregelen aan omdat de ziekenhuizen steeds voller raken met coronapatiënten. Op veel meer plekken wordt het mondkapje weer verplicht. Naast de stations, winkels op stations en perrons keert de plicht ook terug op luchthavens, in supermarkten, winkels, bibliotheken en pretparken. De mondkapjesplicht in treinen blijft onveranderd.

Op 25 september verviel de mondkapjesplicht op stations en perrons. De OV-sector reageerde toen opgelucht, omdat het moeilijk aan reizigers uit te leggen zou zijn dat ze in winkels bij het station geen mondkapje hoeven te dragen en in de winkels in het station wél.

Coronatoegangsbewijs

Op andere plekken wordt een coronatoegangsbewijs verplicht, zoals maandag al naar buiten kwam. Ook wordt mensen weer gevraagd de helft van de tijd thuis te werken.

De corontoegangspas is nu al verplicht in de horeca, casino’s, bepaalde evenementen en cultuurlocaties. Daar komen doorstroomlocaties als musea en sportscholen bij. Op enig moment is het ook de bedoeling dat pretparken en dierentuinen om een coronatoegangsbewijs gaan vragen, maar dat zal nog iets langer op zich laten wachten. Volgens ingewijden is daarvoor om juridische redenen meer tijd nodig.

Advies om buiten de spits te reizen

Het kabinet geeft verder een nieuw ‘binnenlands reisadvies’. “Mijd drukte onderweg en reis buiten de spits”, stelde demissionair premier Mark Rutte op tijdens de persconferentie. “Op de weg is het bijna weer net zo druk als voor corona”, aldus Rutte. Ook in het openbaar vervoer neemt het aantal reizigers snel toe, zegt hij.

Er worden wetswijzigingen voorbereid die het mogelijk moeten gaan maken dat werkgevers in de horeca en zorg hun medewerkers om een coronatoegangsbewijs kunnen gaan vragen. Het zal een week of vijf gaan duren om deze wetgeving klaar te hebben, denkt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Mondkapjesplicht op stations en perrons keert terug | SpoorPro.nl