Een reiziger met een mondkapje, foto: NS

‘Mondkapjes blijven verplicht in openbaar vervoer’

Foto: NS

Het ziet ernaar uit dat de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer blijft gelden. Het kapje zou vanaf 25 september wel af mogen op de perrons en haltes. Demissionair premier Mark Rutte stelde eerder dat het loslaten van de anderhalvemeterregel ook een einde aan de beperkingen in het OV zou betekenen.

De versoepelingen die het kabinet dinsdag waarschijnlijk gaat aankondigen, lekten zondagavond uit bij verschillende landelijke media. Zo vervalt per 25 september de regel dat onderling anderhalve meter afstand moet worden gehouden en wordt het coronatoegangsbewijs op meer plaatsen verplicht.

Het lijkt er ook op dat het advies om indien mogelijk thuis te werken niet verandert, waardoor vervoerders voorlopig niet hoeven te rekenen op een verdere massale terugkeer van de forens. Tijdens de vorige persconferentie zei Rutte dat ook dat dit advies zou vervallen als er geen afstand meer hoeft worden gehouden.

Kwetsbaren beschermen

Demissionair minister Hugo de Jonge sorteerde vrijdag al voor op het handhaven van de mondkapjesplicht. Hij legde uit dat goed overwogen moet worden welk effect opheffing zou hebben voor kwetsbare reizigers, zeker omdat zij ook afhankelijk kunnen zijn van het OV.

Handhaving van de mondkapjesplicht zou ook tegen het zere been zijn van Marjan Rintel, president-directeur van NS. Zij sprak zich vorige week uit tegen ‘inconsistent beleid’ rond mondkapjes. Als mensen daadwerkelijk geen anderhalve meter afstand meer hoeven te houden, zijn volgens haar ook mondkapjes in de trein niet meer nodig.

De definitieve maatregelen per 25 september worden dinsdagavond bekendgemaakt tijdens de nieuwste coronapersconferentie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is de vaste redacteur van OVPro.nl en schrijft ook regelmatig voor andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.