Pop-up store met treinmaterialen, foto: Arno Leblanc/NS

Hergebruikt NS-materiaal te koop in pop-up store Leiden Centraal

In station Leiden Centraal is dinsdag een pop-up store geopend met producten van gerecycled NS-materiaal. Daar kunnen reizigers en andere geïnteresseerden een dienblad, notitieblokje of vogelhuisje van voormalige reisinformatieborden vinden of tassen en schoenen van treinstoelbekleding. De winkel kan vanaf dinsdag twee weken lang worden bezocht op Leiden Centraal. Het is de eerste keer dat de winkel buiten Utrecht Centraal opent.

NS heeft zichzelf als doel gesteld om in 2030 circulair in te kopen, materialen maximaal te (her)gebruiken en geen afval meer op kantoren, werkplaatsen en treinen te hebben. Daarom worden samen met partners oude materialen hergebruikt.

Treinmaterialen hergebruiken

“Afval bestaat niet”, zegt Sacha Göddeke, directeur duurzaam ondernemen bij NS. “Wanneer treinen verouderen, knappen wij deze op. Hierbij komen materialen vrij die we niet meer in de trein kunnen hergebruiken. Zoals de stoelbekleding. Daarvan worden door creatieve partners supertoffe dingen gemaakt. Zo krijgen de materialen een mooi tweede leven als treintas, meditatiekussen of notitieblok en kan het weer jaren gebruikt worden.”

Toe nu toe heeft de Upcycle shop eens per jaar op Utrecht Centraal gestaan. Het is de eerste keer dat de winkel te vinden is op Leiden Centraal. Het is tot en met 25 juli doordeweeks geopend van 08.00 tot 18.00 uur en in het weekend van 10.00 tot 17.00 uur. Online bestellen is ook mogelijk.

Bekijk hier een video van NS over de Upcycle shop:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.