Beelden van het spoor tijdens de Tweede Wereldoorlog, foto: NS

NS keert 5.500 tegemoetkomingen uit aan slachtoffers Tweede Wereldoorlog

In totaal hebben 5.498 slachtoffers van de transporten in de Tweede Wereldoorlog of hun nabestaanden een individuele tegemoetkoming van NS ontvangen. Dat staat in het eindverslag van de Commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS. 804 overlevenden van de transporten hebben de tegemoetkoming ontvangen, de overige tegemoetkomingen waren voor nabestaanden.

De compensatie kon van 5 augustus 2019 tot 5 augustus 2020 worden aangevraagd. Tot in 2021 zijn lopende aanvragen behandeld. Met de tegemoetkoming is in totaal ruim 43 miljoen euro gemoeid.

Compensatie

Na gesprekken met de Salo Muller, die zich hard maakte voor compensatie van de NS voor het wegvoeren van Joden tijdens de bezetting, besloot NS vanuit morele gronden te kijken naar de wens om individuele tegemoetkoming. Op 27 november 2018 is onder leiding van Job Cohen de Commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS ingesteld. NS heeft in juni 2019 alle adviezen van de Commissie overgenomen.

Los van de individuele compensaties heeft NS diverse herinneringscentra in Nederland vorig jaar financieel extra gesteund. Kamp Westerbork, kamp Vught, kamp Amersfoort en het Oranjehotel hebben samen vijf miljoen ontvangen. NS heeft de centra gevraagd het bedrag onder meer te besteden aan educatie voor jongeren, met bijzondere focus op discriminatie waaronder antisemitisme.

Vooronderzoek NIOD

Tot slot adviseerde de Commissie een diepgaand onderzoek te doen instellen naar de rol van NS tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij het perspectief is gericht op transporten tijdens de oorlog. Dit met het oog op het verdiepen van het historisch inzicht en de reflectie op het eigen handelen in de oorlogsjaren.

NS heeft het NIOD gevraagd hier een vooronderzoek naar te starten. Mocht uit het vooronderzoek blijken dat meer onderzoek nodig is, dan geeft NS het NIOD daar opdracht toe. Het advies tot diepgaand onderzoek is daarmee de laatste aanbeveling van de Commissie die nog open staat. “Ik zou de Commissie onder leiding van de heer Cohen heel hartelijk willen bedanken voor de zorgvuldigheid die zij hebben weten te koppelen aan de snelheid van hun harde werk”, zegt NS-topvrouw Marjan Rintel.

Vervoer Joden per spoor

De spoorvervoerder heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog in opdracht van de Duitse bezetter speciaal ingelegde treinen gereden om mensen te vervoeren met concentratie- en vernietigingskampen in het buitenland als uiteindelijke bestemming. NS noemt de medewerking aan deze deportaties door de bezetter “een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het bedrijf” en heeft hier in 2005 excuses voor aangeboden.

Lees ook:

NS gaat schadevergoeding betalen aan Holocaust-slachtoffers

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

NS keert 5.500 tegemoetkomingen uit aan slachtoffers Tweede Wereldoorlog | SpoorPro.nl
Beelden van het spoor tijdens de Tweede Wereldoorlog, foto: NS

NS keert 5.500 tegemoetkomingen uit aan slachtoffers Tweede Wereldoorlog

In totaal hebben 5.498 slachtoffers van de transporten in de Tweede Wereldoorlog of hun nabestaanden een individuele tegemoetkoming van NS ontvangen. Dat staat in het eindverslag van de Commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS. 804 overlevenden van de transporten hebben de tegemoetkoming ontvangen, de overige tegemoetkomingen waren voor nabestaanden.

De compensatie kon van 5 augustus 2019 tot 5 augustus 2020 worden aangevraagd. Tot in 2021 zijn lopende aanvragen behandeld. Met de tegemoetkoming is in totaal ruim 43 miljoen euro gemoeid.

Compensatie

Na gesprekken met de Salo Muller, die zich hard maakte voor compensatie van de NS voor het wegvoeren van Joden tijdens de bezetting, besloot NS vanuit morele gronden te kijken naar de wens om individuele tegemoetkoming. Op 27 november 2018 is onder leiding van Job Cohen de Commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS ingesteld. NS heeft in juni 2019 alle adviezen van de Commissie overgenomen.

Los van de individuele compensaties heeft NS diverse herinneringscentra in Nederland vorig jaar financieel extra gesteund. Kamp Westerbork, kamp Vught, kamp Amersfoort en het Oranjehotel hebben samen vijf miljoen ontvangen. NS heeft de centra gevraagd het bedrag onder meer te besteden aan educatie voor jongeren, met bijzondere focus op discriminatie waaronder antisemitisme.

Vooronderzoek NIOD

Tot slot adviseerde de Commissie een diepgaand onderzoek te doen instellen naar de rol van NS tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij het perspectief is gericht op transporten tijdens de oorlog. Dit met het oog op het verdiepen van het historisch inzicht en de reflectie op het eigen handelen in de oorlogsjaren.

NS heeft het NIOD gevraagd hier een vooronderzoek naar te starten. Mocht uit het vooronderzoek blijken dat meer onderzoek nodig is, dan geeft NS het NIOD daar opdracht toe. Het advies tot diepgaand onderzoek is daarmee de laatste aanbeveling van de Commissie die nog open staat. “Ik zou de Commissie onder leiding van de heer Cohen heel hartelijk willen bedanken voor de zorgvuldigheid die zij hebben weten te koppelen aan de snelheid van hun harde werk”, zegt NS-topvrouw Marjan Rintel.

Vervoer Joden per spoor

De spoorvervoerder heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog in opdracht van de Duitse bezetter speciaal ingelegde treinen gereden om mensen te vervoeren met concentratie- en vernietigingskampen in het buitenland als uiteindelijke bestemming. NS noemt de medewerking aan deze deportaties door de bezetter “een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het bedrijf” en heeft hier in 2005 excuses voor aangeboden.

Lees ook:

NS gaat schadevergoeding betalen aan Holocaust-slachtoffers

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.