Drukte op het perron op station Breda

Marjan Rintel: mijd drukte, maar voel je welkom in de trein

De NS kijkt ernaar uit om alle reizigers weer in de trein te verwelkomen. “Nu de vrijheid om te reizen terugkomt, kan onze blik weer naar voren”, zegt NS-directeur Marjan Rintel. Ook OV-NL zegt verheugd te zijn om te horen dat het openbaar vervoer weer helemaal wordt opengesteld, maar doet een dringend beroep: reis verstandig, vermijd drukte.
De aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen gaan door en het ov kan daarom met ingang van woensdag weer voor elk reisdoel gebruikt worden. De beperking dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan vervalt. Het nieuwe advies is vanaf dat moment om zoveel mogelijk op rustige momenten te reizen en drukte onderweg en op stations te vermijden.

Welkom terug

“Nu de Nederlandse samenleving zich langzaam opent en ook de vrijheid om te reizen terugkomt, kan onze blik weer naar voren. NS wil niets liever dan Nederland bereikbaar houden en reizigers naar hun plek van bestemming brengen. Met 20.000 collega’s doen we er alles aan die reis zo prettig mogelijk te maken. Tegen onze reizigers zeg ik: mijd drukte, maar voel je welkom in de trein”, aldus Marjan Rintel, president-directeur van de NS.

Om reizigers met de versoepelingen in zicht te verleiden om weer met de trein te reizen, lanceert NS drie nieuwe kortingstickets. Voor werkgevers komen er nieuwe abonnementen die ingericht zijn op het reisgedrag van medewerkers na de coronacrisis, als zij minder vaak op kantoor komen. De nieuwe treinkaartjes en abonnementen zijn tot stand gekomen na uitvoerig onderzoek samen met reizigers en werkgevers.

Spreiding geeft ruimte

Pedro Peters, voorzitter van OV-NL: “Fijn dat we als ov de versoepelingen van de maatregelen kunnen ondersteunen door weer meer reizigers te verwelkomen. Zo kan het ov een belangrijke bijdrage leveren aan de bewegingsvrijheid van mensen. Zij zijn eraan toe en ook onze medewerkers zien de reizigers graag weer terug. Wel roep ik gelijk op: laten we samen ook van deze versoepeling een succes maken. U bent van harte welkom, maar mijd zoveel mogelijk de spits en drukte. Spreiding van het aantal reizigers over de dag geeft veel ruimte. Dus een dringend beroep: reis verstandig, vermijd drukte.”

Voor de aangekondigde versoepelingen, is ondersteuning van het openbaar vervoer volgens OV-NL enorm belangrijk. Bijvoorbeeld door roosters van onderwijsinstellingen en het ov-aanbod op elkaar af te stemmen. Peters: “Uiteraard begrijpen we dat de perceptie van drukte voor ons allemaal door corona is veranderd. Toch moeten we niet vergeten dat al vanaf 1 juli 2020 in het ov alle zit- en staanplaatsen bezet mogen worden. 1,5 meter afstand is nooit haalbaar geweest in het ov; daarom waren wij de eerste sector waar de mondkapjesplicht is ingegaan.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.