Metronet van Bulgaarse hoofdstad Sofia uitgebreid met verlenging van Lijn 3

In de Bulgaarse hoofdstad Sofia hebben gemeenteambtenaren samen met burgermeester Yordanka Fandakova en minister van Transport, IT en Communicatie Rossen Jeliazkov de verlengde metrolijn 3 in gebruik genomen.

De lijn heeft er met de uitbreiding met een tweede sectie nu vier stations over een afstand van vier kilometer bij gekregen. Het metronet van Sofia heeft nu een totale lengte van 52 kilometer, net iets meer dan in Amsterdam.

De eerste sectie van Lijn 3 werd halverwege vorig jaar geopend met de inzet van in totaal 30 Inspiro-metro’s van Siemens Mobility. Topmensen van de Bulgaarse divisie van de rollendmaterieelfabrikant waren dan ook bij de feestelijke opening van de tweede sectie aanwezig.

Inspiro’s

De Inspiro’s hebben een topsnelheid van 80 kilometer per uur en zijn aan het einde van hun levenscyclus voor 95 procent te recyclen, aldus Siemens. Naast metrostellen heeft het bedrijf ook gezorgd voor het Communications-based train control-systeem (CBTC) en andere controle- en communicatiesystemen.

Daarnaast heeft Siemens Mobility de toegangspoortjes voor de metro op het perron geleverd. Hiermee moet tevens voorkomen worden dat reizigers om wat voor reden dan ook op het spoor terecht komen.

EAD, het gemeentelijk vervoersbedrijf van Sofia verwacht dat het metronet dagelijks zo’n half miljoen reizigers zal vervoeren, waarmee het goed is voor een aandeel van 40 procent van reizen met het openbaar vervoer in de hoofdstad.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.