Nieuwe WINK-trein Arriva

Video: Testrit met nieuwe WINK-treinen van Arriva

Meegestuurd met persbericht Arriva

Vervoerder Arriva neemt op maandag 12 april achttien nieuwe WINK-treinen in gebruik op de Noordelijke treinlijnen, veelal in Friesland en tussen Groningen en Leeuwarden. Deze nieuwe treinen zijn duurzamer door het gebruik van synthetische diesel en een AdBlue-systeem en door de nieuwe technieken rijden ze stiller. SpoorPro maakte donderdag alvast een testrit in de nieuwe treinen.

De nieuwe WINK’s zijn gebouwd door de Zwitserse fabrikant Stadler en rijden op HVO-brandstof. Hiervoor is in Groningen en Leeuwarden een HVO-tankinstallatie geplaatst. Deze Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) is een synthetische diesel. Beide tankinstallaties zijn ook voorzien van een AdBlue-installatie. AdBlue is een vloeistof die wordt toegevoegd aan de brandstof om een schonere verbranding te krijgen en daarmee de uitstoot van stikstofoxiden te beperken.

Bekijk hier de videoreportage over de presentatie van de WINK:

Flexibel

WINK staat voor ‘Wandelbarer Innovativer Nahverkehrs-Kurzzug’ oftewel ‘flexibele innovatieve korte afstandstrein’. De nieuwe WINK-treinen hebben een PowerPack voorzien van een brandstofmotor en batterijen om energie op te slaan die vrijkomt tijdens het remmen, maar ook een pantograaf. De treinen zijn daarmee voorbereid om in de toekomst elektrisch te kunnen rijden op een (deels) geëlektrificeerd spoor.

De WINK biedt ruimte voor maximaal 275 personen, waarvan ongeveer 150 zitplaatsen. Het voertuig heeft een maximumsnelheid van 160 kilometer per uur.

Perronhoogtes

Spoorbeheerder ProRail past de komende jaren de perronhoogtes van enkele stations aan voor de nieuwe treinen, omdat die nog niet helemaal aansluiten op de instap van de treinen. Bij de meeste stations zijn de hoogteverschillen tussen het perron en de trein zo klein dat alle reizigers makkelijk in en uit kunnen stappen. Dit jaar worden de perronhoogtes van Harlingen Haven en Deinum aangepast. Daarna werkt ProRail ook aan de stations van Sneek, Sneek Noord, Workum, Koudum-Molkwerum, Stavoren en Groningen Hoofdstation.

Reizigers die in- en uitstaphulp willen aanvragen kunnen dat drie uur van te voren doen via 0800-0232545.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.