Station Rotterdam Centraal tijdens de coronacrisis

OV-bedrijven kunnen opnieuw op steun van kabinet rekenen

Het kabinet verlengt de beschikbaarheidsvergoeding die OV-bedrijven sinds vorig jaar ontvangen om tijdens de coronacrisis te blijven rijden tot en met september 2021. Voor de verlenging wordt 370 miljoen euro gereserveerd. Eerder was met de ov-sector afgesproken dat de beschikbaarheidsvergoeding tot en met juli 2021 zou doorlopen en dat voor de tweede helft van 2021 gekeken zou worden naar een versoberde regeling.

Door de daling van het aantal reizigers zijn de inkomsten van de OV-bedrijven sterk afgenomen. Tegelijkertijd heeft het kabinet vervoerders gevraagd om de dienstregelingen zoveel mogelijk op peil te houden, zodat noodzakelijke reizen wel veilig gemaakt kunnen worden.

Beschikbaarheidsvergoeding

Om die reden is vorig jaar de beschikbaarheidsvergoeding in het leven geroepen. Het kabinet stelde 1,5 miljard euro voor 2020 en 740 miljoen euro voor de eerste helft van 2021 beschikbaar om meer dan 90% van de kosten van ov-bedrijven te vergoeden. Deze regeling wordt nu onder dezelfde voorwaarden doorgetrokken tot en met het derde kwartaal.

“We zijn blij dat het kabinet net als ons van mening is dat het openbaar vervoer beschikbaar moet blijven als vitale sector”, zegt voorzitter Pedro Peters van OV-NL in een reactie op de verlenging. “De verlenging van de beschikbaarheidsvergoeding in de huidige vorm met een dekkingsgraad van 93 procent van de kosten onderschrijft dat.”

“Deze verlenging is van belang voor het huidige voorzieningenniveau van het OV. Dan weten de reizigers ook waar ze aan toe zijn. Als het kabinet hetzelfde blijft betalen als nu, is het logisch dat we hetzelfde blijven rijden. Daarom hebben we in eerste instantie gepleit voor verlenging voor de rest van 2021. Versobering door het Rijk zou betekenen dat het voorzieningenniveau later dit jaar omlaag zou moeten. Het wordt dan veel moeilijker om weer op het oude niveau terug te komen. Vooralsnog is dat nu afgewend.”

Betrouwbaar OV

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat: “De regeling nu verlengen is een logische stap omdat het onzeker is hoe lang deze crisis nog voortduurt. Voor reizigers is het van belang dat zij kunnen bouwen op een betrouwbaar OV. Met de beschikbaarheidsvergoeding houden we Nederland bereikbaar met het openbaar vervoer, zodat ouderen de bus kunnen pakken om hun coronavaccinatie te halen, zorgpersoneel met de metro op het werk kan komen en studenten met de trein naar hun praktijkexamen kunnen reizen.”

Een besluit over het vierde kwartaal vindt uiterlijk op 1 juli plaats. Voor die tijd onderzoeken OV-bedrijven en overheden op welke wijze er kostenbesparingen en optimalisaties mogelijk zijn. Ook de ontwikkeling van de coronacrisis zal worden meegenomen in dat besluit.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.