Vernieuwde VIRM-dubbeldekker van NS bij NedTrain in Haarlem

NS wint Circular Award voor duurzaam opknappen dubbeldekstrein

NS heeft maandag een Circular Award gewonnen voor de modernisering van de VIRM-dubbeldekstreinen. De prijs werd digitaal uitgereikt aan de spoorvervoerder door staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.

NS heeft in de afgelopen jaren ruim 656 voertuigen gemoderniseerd nadat ze twintig jaar zijn gebruikt. Bij de modernisering krijgt 99 procent van de onderdelen van de oude trein een tweede leven. 85 procent van de materialen wordt hergebruikt in de opgeknapte treinen. Van het overige materiaal worden dwarsliggers voor het spoor van zijwanden gemaakt, voetbal- en tafeltennistafels van oude vloeren en plafonds. Oude treinramen worden gebruikt voor de bouw van nieuwe kantoren en werkplaatsen.

Na de modernisering kan de trein opnieuw twintig jaar reizigers vervoeren. Afval en het gebruik van nieuwe grondstoffen wordt met deze werkwijze voorkomen. Vanaf 2030 wil de NS volledig circulaire treinen produceren.

Oordeel jury

De jury roemde de NS voor de impact die het bedrijf op grote schaal maakt en hun totaalconcept van duurzaamheid. “De schaal waarop de NS dit aanpakt is enorm, hierdoor maakt het bedrijf een gigantische impact. Ze zijn gericht aan de slag gegaan met zaken die in hun eigen invloedssfeer liggen en samenwerkingen aangegaan met leveranciers en afnemers. Wat de NS heeft neergezet is ontzettend knap. Ze laten zien dat ze niet voor niks onze nationale trots zijn”, aldus juryvoorzitter en professor Evolutionaire Ecologie Louise Vet.

“We zijn heel trots dat we deze prijs hebben gewonnen, omdat we geloven in duurzaamheid en weten dat het onder de streep uit kan”, aldus directeur Marjan Rintel van NS. “De Circular Award is een waardering voor het jarenlange, harde werk dat onze mensen hierin hebben gestopt. We doen alles in eigen huis in onze werkplaats in Haarlem. Daarnaast is de prijs net zo goed een aanmoediging om dat laatste procentpuntje te vinden. En dat blijft ons uiteindelijke, circulaire doel: alle materialen uit een oude trein hergebruiken.”

Circulair

De Circular Awards worden jaarlijks uitgereikt in twee categorieën: business en public. Dit jaar waren er bijna honderd aanmeldingen in totaal en voor beide prijzen drie finalisten. In de categorie die NS gewonnen heeft, waren dat verder VepaDrentea en Swapfiets. De prijzen zijn uitgereikt op de eerste dag van de Week van de Circulaire Economie. De rest van de week zijn er nog talloze activiteiten.

In de uitzending van SpoorProTV is woensdag ook aandacht voor de Week van de Circulaire Economie. Reinout Wissenburg, manager Strategische Duurzaamheid, vertelt over ProRail’s ambitie om circulair en duurzaam te zijn. De uitzending is woensdagmiddag vanaf 14.00 uur live te zien via het YouTube-kanaal van SpoorPro.

Banner SpoorProTV groot

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.