Coradia iLint enters passenger service in Lower Saxony © René Frampe

Waterstoftrein-project Coradia iLint wint European Railway Award

Vervoerder Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LNVG) heeft maandag de European Railway Award gewonnen met het waterstoftrein-project Coradia iLint. Algemeen directeur Carmen Schwabl van LNVG nam de prijs in ontvangst bij een online ceremonie. Twee Coradia iLint-waterstoftreinen reden tussen september 2018 en eind februari 2020 in de dienstregeling in Nedersaksen.

Zij legden in die periode meer dan 180.000 kilometer met succes af in het reguliere reizigersvervoer. De serieproductie van deze waterstoftrein wordt momenteel in gang gezet. De eerste in serie geproduceerde trein zal vanaf 2022 in Duitsland worden ingezet in het reguliere reizigersvervoer.

De Coradia iLint van Alstom was voor de award genomineerd door een jury bestaande uit bestuurders uit de Europese spoorsector, EU-beleidsmakers, voorgaande winnaars en journalisten. De jury prees in zijn toelichting de uitstekende samenwerking tussen de projectpartners LNVG, Alstom, de deelstaat Nedersaksen, vervoersmaatschappij Eisenbahnen und Verkehrsbetriebe Elbe-Weser GmbH (evb) en het gas- en engineeringbedrijf Linde.

Primeur in Nedersaksen

“Het is niet vanzelfsprekend dat een overheidsinstantie een technologische ontwikkeling van een dergelijke omvang stimuleert en begeleidt. Met onze partners in de testfase hebben we een wereldwijde primeur op het gebied van reizigersvervoer gerealiseerd in Nedersaksen,” aldus Schwabl. “Het was ons doel een reëel alternatief te bieden voor diesel, dit marktklaar te maken en het in een eerste netwerk te gebruiken in het dagelijkse reizigersvervoer.” Als onderdeel van de award kon de winnaar tienduizend euro doneren aan een goed doel. LNGV koos ervoor om het prijzengeld te geven aan SOS-Kinderdorf en SOS-Mütterzentrum Salzgitter.

“We zijn zeer verheugd over het feit dat onze klant LNVG een award heeft gekregen voor ons innovatieve waterstoftreinproject. Ons gezamenlijke project Coradia iLint toont onze inzet voor groene mobiliteit in combinatie met de nieuwste technologie. Vandaag kunnen we erg trots zijn op onze innovatieve Coradia iLint, ’s werelds eerste en enige bestaande waterstoftrein”, aldus Gian Luca Erbacci, senior vice-president Europe bij Alstom.

Coradia iLint, bron: Alstom
Bron: Alstom

Waterstoftrein

De Coradia iLint-waterstoftrein stoot alleen waterdamp en gecondenseerd water uit, waardoor het een zero emissie-voertuig is. De lithium-ion-accu onderin het voertuig slaat energie op van de brandstofcel op het moment dat deze niet nodig is voor de tractie. Ook vangt de accu remenergie op en levert deze energie weer terug wanneer er wordt opgetrokken. Wanneer er met een constante snelheid wordt gereden, laad de elektriciteit geproduceerd door de brandstofcel de batterij op. De waterstoftrein is ontworpen voor gebruik op niet-geëlektrificeerde trajecten en maakt daardoor ook op deze trajecten schoon en duurzaam treinverkeer mogelijk.

De European Railway Award wordt georganiseerd door Unife, de Europese branchevereniging voor spoorleveranciers en de Community of European Railway and Infrastructure Companies (CER). Deze award wordt sinds 2007 ieder jaar uitgereikt voor uitstekende prestaties in de ontwikkeling van economisch en ecologisch duurzaam spoorvervoer.

De redactie van SpoorPro reed in maart vorig jaar mee met een testrit met de Coradia iLint in Groningen:

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.