Wink-trein, bron:Arriva

Arriva maakt namen bekend voor 18 nieuwe WINK-treinen

In Friesland en Groningen kunnen treinreizigers binnenkort letterlijk met de Noorderzon vertrekken. Het is een van de namen voor de achttien nieuwe WINK-treinen van Arriva. De vervoerder schreef vorig jaar een namenwedstrijd uit voor de voertuigen, die elk worden vernoemd naar een bestemming in de twee provincies.

Veel inwoners gaven gehoor aan de oproep van Arriva om hun favoriete bestemming in te sturen. De wedstrijd leverde ruim 3.000 inzendingen en 10.000 stemmen op. “Het is mooi om te zien dat zo’n namenwedstrijd mensen en bestemmingen met elkaar verbindt. Zo werd er bijvoorbeeld massaal gelobbyd om bepaalde favoriete bestemmingen op de trein te krijgen”, aldus Arriva-directeur en juryvoorzitter Anne Hettinga. “Zelf ben ik blij dat een van onze iconische Friese meren, Snitser Mar, op de trein komt te staan.”

Binnen- en buitenkant

De zevenkoppige jury maakte voor de laatste stemronde een selectie van 36 namen, die dus allemaal verwijzen naar een Friese of Groningse bestemming. De volgende achttien kwamen als winnaar uit de bus: Het Wad, d’Olle Grieze, Noar hoes, Museumspoorlijn STAR, Noorderzon, De Drie Gezusters, Westerwolde, Hongerige Wolf, Hangende Keukens, Oldehove, Holwerd aan Zee, Thús, Oerol, Reaklif, Alvestêdetocht, Zwarte Haan, De Slachte, Snitser Mar.

De WINK-treinen zijn speciaal ontwikkeld voor de nieuwe concessie op de Noordelijke lijnen en stromen vanaf het voorjaar in de dienstregeling in. De voertuigen worden vervolgens één voor één met hun naam gepresenteerd. De bestemmingen krijgen niet alleen een plekje op de buitenkant. Ze worden ook aan de binnenkant van de treinen gevisualiseerd. Arriva werkt daarnaast aan verhalen over de bestemmingen voor haar platform Treinvolverhalen.nl.

Nieuwe concessie

Arriva startte op 13 december 2020 met de nieuwe treinconcessie op de Noordelijke lijnen. De vervoerder kreeg deze opnieuw voor vijftien jaar gegund door de provincies Groningen (ook als opdrachtgever van Niedersachsen) en Friesland. In de nieuwe dienstregeling worden op verschillende trajecten meer treinen ingezet, waarmee wordt bijgedragen aan een betere bereikbaarheid van het noorden.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is de vaste redacteur van OVPro.nl en schrijft ook regelmatig voor andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.